Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Надія на лікування: Велика Британія почала тестувати першу у світі вакцину проти раку шкіри

Вакцина використовує ту саму технологію, що й поточні вакцини проти COVID-19
Тестування вакцини проти раку
Джерело: The Guardian

У Великій Британії лікарі почали тестувати на пацієнтах перший у світі персоналізований ін’єкційний препарат мРНК для лікування меланоми, тобто раку шкіри. Про це пише The Guardian.

Координаторка випробування докторка Гізер Шоу розповідає, що ін’єкції можуть вилікувати людей із меланомою, проте їх також перевіряють на дієвість для інших видів раку, зокрема легенів, сечового міхура і нирок.

"Це одна з найцікавіших речей, які ми бачили за дуже довгий час. Це дійсно тонко відточений інструмент", – прокоментувала Шоу.

Також медики зазначають, що вакцина використовує ту саму технологію, що й поточні вакцини проти COVID-19. А терапія має "відносно терпимі побічні ефекти", серед яких – втома та біль у руці. Шоу додає: для більшості пацієнтів це було не гірше, ніж вакцинація проти грипу чи COVID-19.

"Думаю, є реальна надія, що це змінить гру в імунотерапії. Адже наша кінцева мета – назавжди вилікувати пацієнтів від раку", – пояснила лікарка.

Про вакцину

Вакцина мРНК-4157 (V940) є індивідуальною неоантигенною терапією, яка має запускати імунну систему для протистояння конкретному типу раку та пухлини. Щоб персоналізувати препарат, зразок пухлини видаляють під час операції пацієнта з подальшим секвенуванням ДНК, до процесу залучають і штучний інтелект.

Друга фаза дослідження показала, що вакцини суттєво знижують ризик повернення раку в пацієнтів із меланомою. Зараз триває третя – остання фаза випробування, яка охопить 1 тис. 100 людей.

Новини за темою: В Україні можна буде діагностувати рак за допомогою цифрових технологій

Що таке меланома?

Меланома або рак шкіри – це злоякісне новоутворення шкіри. І є найбільш небезпечним захворюванням серед усіх ракових захворювань шкіри. У запущеній формі меланома може призводити до летальних випадків, але при ранній діагностиці ефективно піддається лікуванню.

Крім того, може розвинутися зі звичайної родимки, яка вже є в людини на шкірі. Коли це стається, родимка зазнає видимих змін: зміна форми, розміру, кольору та іншого. Ще меланома може утворитися в очах, всередині тіла, наприклад у носі та горлі, також на голові та шиї, шкірі під нігтями.

Хвороба уражає близько 132 тисяч людей на рік у всьому світі, а глобальна захворюваність продовжує зростати, зазначає Всесвітня організація охорони здоров'я.

На сьогодні хірургічне втручання є основним методом лікування, проте інколи застосовують променеву терапію, медикаменти та хімієтерапію.

Зазначимо, торік американські дослідники зі Стенфорда винайшли дивну нову молекулу. Остання може допомогти у виготовленні ліків, які озброюють гени та змушують ракові захворювання працювати проти самих себе. Вчені стверджують, що новий підхід може бути кращим у порівнянні з важким завданням використання ліків для блокування всіх молекул BCL6. З гантелеподібними молекулами достатньо перекрутити лише частину молекул BCL6, щоб убити ракові клітини.

Читайте також:
Здоров'я – база, естетика – похідне. Пластичний хірург Дмитро Слоссер розповів про роботу під час війни та останні тенденції в галузі
РФ під керівництвом Путіна готує "фізичні атаки" на Захід, – глава британської спецслужби
"Надзвичайно небезпечний момент", – Кемерон про загострення ситуації на Харківщині
Міноборони Британії оголосило про передачу Україні найбільшого в історії пакета допомоги