Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Sea Baby можуть обнулити цілий флот ворога, – оператор морського дрона Sea Baby, що влучив у Кримський міст улітку 2023 року

Дрон може проходити понад одну тисячу кілометрів несучи понад одну тонну корисного навантаження

Морський дрон Sea Baby "Авдіївка", на який донатили українці

Джерело: Telegram СБУ

Армія морських дронів Sea Baby може запросто "закрити" багатомільярдний флот у портах базування, не даючи йому виконувати бойові завдання. Модернізований морський безпілотник Служби безпеки України Sea Baby здатен доставити майже тонну вибухівки на відстань понад 1 тис. кілометрів, розповів в інтерв'ю оператор морського дрона Sea Baby, що влучив у Кримський міст улітку 2023 року, співробітник контррозвідки СБУ.

За словами спецпризначенця, така навантаженість дозволяє дрону вражати цілі в будь-якій точці Чорного моря і потенційно протистояти цілим флотам противника. 

"Морські дрони СБУ вже докорінно змінили концепцію військово-морських операцій. Армія морських дронів може ефективно боротися з цілими ворожими флотами, які коштують мільярди доларів і на які працюють цілі концерни. Маючи сотню-дві таких морських дронів з можливістю індивідуальної адаптації їх до сучасних сценаріїв ведення бойових дій, ворожий флот можна просто закрити у бухтах противника", – розповів оператор дрона.

Крім того, зауважив, що за таких обставин ворожий флот стане тягарем, а не корисним інструментом у досягненні військових цілей, адже просто "не зможе нікуди рипнутися".

Співробітник Служби безпеки також поділився технічними деталями нещодавно представленого нового покоління дронів СБУ. Ця версія Sea Baby має покращені аквадинамічні й технологічні характеристики.

"Дрон може проходити понад одну тисячу кілометрів несучи понад одну тонну корисного навантаження. Завдяки цьому Sea Baby є багатофункціональною платформою з можливістю встановлення на нього різних модулів озброєння для знищення ворожих цілей, а не тільки дроном-камікадзе", – уточнив спецпризначенець Служби безпеки України.

У майбутньому, вважає боєць, морські дрони застосовуватимуть на всіх континентах в умовах водного простору. А в сучасних війнах перевагу матиме той, хто використовує інтелект та інноваційність для створення сучасної технологічної зброї, а не армія, у якої більше живої сили.

Новини за темою: Кримський міст буде знищений у першій половині 2024 року, – джерело

Що ще відомо про морський дрон Sea Baby?

Sea Baby може не лише переносити вибухівку, але й вести вогонь ракетами. У новому поколінні цих дронів вибухову частину збільшили в кілька разів і довели зі 108 до 850 кілограмів.

Також в Sea Baby використовують найкращі системи зв'язку, кожна з яких коштує понад 300 тис. доларів, а корпус виготовляють із непомітного для радарів матеріалу та послуговуються ще багатьма інноваційними рішеннями.

"Прагнемо вибити всі ракетоносії з української акваторії Чорного моря. А тоді звернемо увагу і на підводні човни. І СБУ, і ВМС, і Повітряні сили уже готують дуже сюрпризи для окупантів", – сказав у перший день цього року голова СБУ Василь Малюк.

А вже 6 березня Служба безпеки показала тестування першого дрону Sea Baby, на який донатили українці. Дрон отримав назву "Авдіївка" і відрізняється від попереднього покоління, в тому числі й зовнішнім виглядом. У рекордні терміни завдяки українському бізнесу міжнародним донорам і українцям зібрали майже 300 млн гривень на 35 морських дронів СБУ Sea Baby.

Згодом військово-морський експерт Defence Express, капітан першого рангу у відставці Володимир Заблоцький в ефірі UWN пояснив, чим відрізняються українські дрони Magura, "Козак Мамай" та Sea Baby.

"У нас два таких відгалуження одного і того ж виду зброї... Курують дві силові структури: ГУР МО – Sea Baby, а також "Козак Мамай", яким курує СБУ. В них ніби однакове призначення, але СБУ спеціалізується на знищенні споруд величезних, типу гідротехнічних, як Кримський міст, і цей морський "Малюк" мав бойову частину 850 кілограмів вибухівки – це дуже багато", – розповів експерт.

Читайте також:
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
СБУ вбачає загрозу сплаті податків до держбюджету від касових апаратів
Росія готувала теракти в Києві до 9 травня: Хотіли підірвати гіпермаркети, сховавши бомби в товар
Упав за 12 км від Путіна: Стали відомі деталі перших застосувань українського дрона "Лютий"