Втрати орків: 4 8 1 0 3 0 (+1320)
USD
НБУ
39.55
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.43
Готівка
43.00

Кримський міст буде знищений у першій половині 2024 року, – джерело

Нагадаємо, від початку російського повномасштабного вторгнення РФ в Україну міст був пошкоджений вибухами двічі
Кримський міст
Джерело: відкриті джерела

Українська розвідка планує знищити Кримський міст, який з’єднує тимчасово окупований Крим із Росією, у першій половині цього року. ГУР МОУ має для цього більшість необхідних засобів, пише The Guardian з посиланням на представника розвідки.

"Зробимо це у першій половині 2024 року", – сказало джерело.

Високопосадовець ГУР додав, що вони планують третій замах на міст після двох попередніх спроб підірвати його. І стверджує, що цього разу "руйнування неминуче". І глава української розвідки Кирило Буданов має більшість засобів для реалізації цієї мети.

"Очільник ГУР дотримувався плану, схваленого президентом України Володимиром Зеленським, щодо "мінімізації" військово-морської присутності Росії в Чорному морі", – пише видання.

Також журналісти стверджують, що для Путіна міст є відчутним нагадуванням про те, що він вважає одним зі своїх найбільших політичних досягнень: так зване "повернення" півострова до Росії у 2014 році за допомогою таємних російських військ і фіктивного референдуму.

Водночас для Києва міст є не менш ненависним символом окупації. А його знищення не тільки посилить кампанію України зі звільнення Криму, а й підніме моральний дух воїнів ЗСУ на полі бою та цивільних.

The Guardian

Удари по Кримському мосту

Росія побудувала Керченський міст після окупації Криму у 2014 році. Нині ворог використовує конструкцію для перекидання військової техніки та живої сили на Південний фронт.

Від початку російського повномасштабного вторгнення РФ в Україну міст був пошкоджений вибухами двічі. Вперше – у жовтні 2022 року.

Потім – вранці 17 липня 2023 року прогриміли вибухи. Внаслідок чого приблизно о четвертій ранку завалилася одна з опор мосту. Йшлося про 145-ту опору, яка розташована ближче до Краснодарського краю.

Після інциденту рух Кримським мостом як залізничними коліями, так і автомобільними повністю зупинили. Однак не припинилася робота поромної переправи. Міст атакували українські Сили оборони за допомогою надводних дронів.

Представник ГУР МОУ Андрій Юсов в ефірі телемарафону тоді нагадав слова глави відомства Буданова: "Можна тільки процитувати слова керівника ГУР, що "Кримський міст – конструкція там зайва"

Про те, що РФ навмисно звела Кримський міст нижче, ніж цього вимагають правила, до речі, заявляв в ефірі UWN військовослужбовець і голова Ради резервістів Сухопутних військ Іван Тимочко. Цей міст спеціально штучно зводився нижче, ніж по тактико-технічних характеристиках має зводитися міст, який переходить через морські чи водні артерії й судноплавства. 

"Перш за все варто розуміти, які цілі закладалися, коли будувався цей міст протяжністю майже 40 кілометрів з двома гілками – автомобільною і залізничною. Крім транспортних функцій, які мали пролягати з Новоросійська, – це, між іншим, той порт, у який зараз росіяни втекли своїм флотом в основній масі з Новоросійська по Керченському мосту на Джанкой", – пояснював Тимочко.

Читайте також:
Міноборони Британії оголосило про передачу Україні найбільшого в історії пакета допомоги
Скидали снаряди з речовиною, схожою на хлор: Росіяни застосували хімічну зброю проти українських бійців
Українська розвідка показала пілотів РФ, які обстрілюють Україну "Кинджалами"
Аналітики оцінили, чи зможе Росія захопити Харків