Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Росія відхрещується від удару по "Охматдиту", вигадуючи різні відмовки, щоб зняти з себе відповідальність, – ISW

Окупанти розгорнули інформаційну кампанію, у якій відмовляються від атаки на "Охматдит"

Ліквідація наслідків влучання уламків російської ракети по дитячій лікарні "Охматдит", 8 липня 2024 року 

Джерело: UWN

Росія не знайшла нічого іншого, як відхреститися від удару по дитячій лікарні у Києві "Охматдит". Пропагандисти розгорнули інформаційну кампанію і вигадують різні версії, щоб зняти із себе відповідальність за вбивства цивільних, серед яких були діти. Аналітики ISW переконані, що за наявності прямих доказів Росії не вдасться вийти сухою з води.

Так, однією із версій російської пропаганди є брехня про нібито не їхню ракету, яка влучила в "Охматдит". Цим самим вони намагаються звинуватити Україну у навмисному теракті. Про це зокрема попереджає Український центр протидії дезінформації.

Ну і по старому сценарію російська пропаганда зробила неправдиві заяви про те, що Україна використовує частину або всю лікарню для лікування поранених українських солдатів. Були і більш нікчемні заяви на кшталт, що Україна зберігає ракети в лікарні. 

Також окупанти пишуть, що у лікарню в столиці України влучив український перехоплювач ППО або російська ракета, яка "прилетіла туди випадково". Словом, як завжди, російська брехня не має меж цинізму, а на третьому році війни вже сприймається безглуздою. Адже в українців уже немає сумнівів, хто насправді вдарив по "Охматдиту" та інших цивільних об'єктах 8 липня.

Аналітики американського Інституту вивчення війни впевненні, що Росії не вдасться уникнути відповідальності за цей злочин.

Били "Цирконами" та "Кинджалами"

Повітряні сили України уже повідомили число та вид ракет, якими РФ атакувала 8 липня. ППО збила 30 з 38 ракет різного типу. Того дня окупанти застосували 1 аеробалістичну ракету Х-47М2 "Кинджал", 1 гіперзвукову 3М22 "Циркон", 4 балістичні ракети з ОТРК "Іскандер", 14 крилатих ракет морського базування "Калібр", 13 крилатих ракет повітряного базування Х-101, 2 високошвидкісні ракети Х-22 та 3 керовані авіаракети Х-59/Х-69.

Щоб розбити дитячу лікарню і будинки мирних українців, окупанти витратили більше ніж 250 млн доларів. Такі розрахунки наводить Forbes. Вартість збитих ракет видання оцінює у межах від 160 млн до 200 млн доларів.

Летіли на наднизькій висоті

Колишній речник Повітряних сил України Юрій Ігнат відзначив, що під час сьогоднішнього удару крилаті ракети летіли на надмалих висотах. Бойова робота по них велася подекуди на висоті до пів сотні метрів.

Він додав, що путінські війська весь час удосконалюють не лише розвідувальні та ударні БпЛА, а й інші засоби повітряного нападу – крилаті та балістичні ракети. Як наслідок, їх стає важче виявляти та знищувати. Ворожі ракети оснащуються додатковими засобами, зокрема радіолокаційними та тепловими пастками.

Президент України Володимир Зеленський вперше за час війни подякував тим, хто зняв цей удар на відео (ракетні удари та роботу ППО, а також переміщення військової техніки знімати та публікувати суворо заборонено). Ймовірно, це був виняток, який зміг довести прямий удар російської ракети по дитячій лікарні.

Читайте також:
РФ продала вкраденого зерна з т.о. територій України на майже мільярд доларів
Більш ніж на 90% усе виписано в плані перемоги України у війні, - Зеленський
Затримали двох підлітків, які на замовлення окупантів палили автівки військових у Києві та Краматорську
Парк бронеавтомобілів ЗСУ поповнився канадським Roshel Senator MRAP