Втрати орків: 4 6 8 7 2 0 (+1250)
USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00

ПВК "Вагнера" намагається отримати зброю для війни в Україні з Малі, – CNN

ПВК "Вагнера" намагається використати треті країни, щоб приховати постачання зброї своїм найманцям
Євген Пригожин
Джерело: відкриті джерела

Терористична організація "Група Вагнера" намагається використати Малі, щоб приховати постачання зброї для війни проти України. Про це повідомляє CNN із посиланням на офіційного представника США.

За даними ЗМІ, ПВК "Вагнера" намагається використати треті країни, щоб приховати постачання зброї своїм найманцям, які воюють проти України.

Зокрема, за словами американського чиновника, вагнерівці  хотіли отримати зброю через Малі, де ПВК має міцні зв'язки та вплив.

"Поки що немає жодних ознак того, що вагнерівці успішно закупили обладнання, але група продовжує працювати над закупівлею мін, безпілотників, радарів і систем протибатарейної боротьби з контактами в Малі для використання в Україні. Ми уважно стежимо за цим", – сказав чиновник. 

І, посилаючись на розсекречені розвідувальні дані, заявив, що адміністрація президента США була проінформована, що ПВК "Вагнера" намагалася відправити вантаж в Україну через Малі та фальсифікувала документи для трансакцій.

Відзначимо, Малі – не єдина країна, до якої "Вагнер" звернувся за допомогою в Україні. Офіційні особи вважають, що група найманців стикається з серйозною нестачею зброї та боєприпасів під час запеклих боїв у Бахмуті. 

Новини за темою: ЗСУ призупинили наступ у Бахмуті, – Сирський

У документі розвідки США, який міститься в масі секретної інформації, яка просочилася в інтернет за останні місяці та була отримана CNN, йдеться про те, що вагнерівці зустрічалися з "турецькими контактами" на початку лютого з наміром "закупити зброю та обладнання в Туреччині", які потім могли використати в Україні.

У цьому ж документі також говориться, що "Вагнер", ймовірно, намагався використати зброю, закуплену в Туреччині для використання в її операціях у Малі.

Дії Кремля й Пригожина

Разом з тим Кремль, імовірно, готує механізми, щоб в майбутньому визнати російського олігарха, власника ПВК "Вагнера" Євгена Пригожина зрадником. Втім, станеться це не найближчим часом. Про це інформують аналітики Інституту вивчення війни (ISW) у новому звіті.

Раніше ватажок "Вагнера" пропонував Україні розкрити інформацію про позиції військ РФ для атак. В обмін на це Міноборони України мало відвести підрозділи ЗСУ з Бахмута. Про це повідомляє Washington Post.

Зазначається, що відповідну пропозицію "кухар Путіна" зробив через якісь свої таємні контакти у Головному управлінні розвідки Міноборони наприкінці січня, коли вагнерівці тисячами гинули під час штурмів Бахмута.

Читайте також:
Україна може знову залишитися без зброї наприкінці 2025 року, попри недавню допомогу від США, – припущення
Британцю оголосили підозру в підпалі лондонських підприємств за вказівкою РФ
У трьох областях зловмисники намагались продати трофейне російське озброєння
В Україні схвалюють 93% заявок на дозвіл отримати зброю