Втрати орків: 4 7 2 1 4 0 (+1270)
USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95

Президент України не зміг зустрітися з лідером Бразилії на саміті G7

Зеленський назвав ймовірну причину – неспівпадіння робочих графіків
Джерело: Офіс Президента

Президент України Володимир Зеленський таки не зміг зустрітися з бразильським главою держави Лула да Сільвою під час саміту G7. Про це український лідер заявив під час пресконференції.

"Я майже з усіма зустрівся, але в усіх є свої графіки. Думаю, через це ми не змогли зустрітися з бразильським президентом. і вважаю, що це його розчарувало", – зазначив Зеленський.

Чи хотів президент Бразилії зустрітися з українським главою держави?

Напередодні Sky News повідомляло, що в кулуарах саміту да Сільва заявив президенту Франції Еммануелю Макрону про бажання зустрітись з Володимиром Зеленським. Водночас припускали, що лідер Бразилії все ж не зможе цього зробити.

відкриті джерела

Відносини Бразилії й України

Нещодавно Україна направила щонайменше два запити до Бразилії з пропозицією закупити зброю для того, щоб протистояти Росії в її військовому вторгненні. Однак влада країни відхилила ці запити, пропонуючи натомість повернутися до мирних переговорів, пише The New York Times.

Чому Бразилія відмовляє Україні

Річ у тому, що Бразилія має давні тісні стосунки з Росією. Бразилія є важливим партнером РФ із загальними інтересами у космічній технології, військовій техніці, технології зв'язку та в інших сегментах. Крім всього іншого, Бразилія входить до БРІКС – міждержавного об'єднання з РФ, Індією, Китаєм та ПАР. 

Бразилія також залежить від Росії в постачанні добрив і палива. У структурі російського експорту до Бразилії 70% посідає добрива. Росія забезпечує третину бразильської потреби імпорту цієї продукції. Бразилія також є найбільшою країною-імпортером російських добрив, на її частку припадає 27% від усього експорту добрив з Росії.

Тож президент країни Луїс Інасіу Лула да Сілва заявив, що Бразилія буде грати роль миротворця, а не постачальника зброї Україні.

"Я не хочу вступати у війну. Я хочу закінчити війну", – уточнив він.

Новини за темою: Санду заявила, що Путіна заарештують у разі його візиту до Молдови
Читайте також:
Саміт миру для України стане платформою, що розпочне майбутній мирний процес, – Зеленський
Зеленський звільнив главу Департаменту кібербезпеки СБУ Вітюка
Зеленський звільнив Майбоженка з посади голови Броварської РДА
Має конкретний план: Росія хоче зірвати Саміт миру