Втрати росіян: 6 5 9 2 2 0 (+1280)
USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90

Показово, але з прихованими деталями: Лише після виступу Зеленського в ООН "Енергоатом" нарешті замовив захист Рівненської АЕС

Контракт на будівництво уклали вартістю 509 млн гривень
Рівненська АЕС
Джерело: відкриті джерела

"Енергоатом" уклав угоду на проєктування та будівництво захисної споруди на Рівненській АЕС від "Шахедів" вартістю 509 млн гривень 25 вересня 2024 року. Однак, ця важлива для країни угода відбулася тільки після виступу президента України Володимира Зеленського в ООН, де він зазначив, що енергообладнання біля українських АЕС незахищене.

Видання "Наші гроші" каже: така угода є показовою, бо ж "треба було Зеленському в ООН заявити, що енергообладнання біля українських АЕС незахищене і ось-ось стане мішенню для російських ракет, щоб атомники почали займатись ПРОЕКТУВАННЯМ захисту "другого рівня". Тут варто пояснити, що наразі йдеться про залізобетонні споруди у вигляді літери "П", які захищають великі трансформатори від "Шахедів" та осколкових уражень у випадку непрямого влучання ракети.

Однак, тут увагу привертає не лише показовість угоди. Але - й приховування деталей. Журналісти наголошують, що контракт для Рівненської АЕС повністю прихований і нині невідомо жодних даних щодо розмірів споруди.

"Також привертає до себе увагу ціна питання "Енергоатому". Контракт для РАЕС розміром 509 млн гривень повністю прихований, невідомо жодних даних про розміри споруди. Для порівняння: "Укренерго" щойно уклало контракти ціною 98 млн гривень і 120 млн гривень на споруди, кожна з яких захищає по одному трансформатору. То в атомників за пів мільярда вдягнуть у бетон чотири чи п’ять трансформаторів, а вони там є у такій кількості?" – зазначено в публікації.

Новини за темою: Дуда пропонує втрутитися, якщо Росія атакує українські АЕС

Варто нагадати, що вночі 25 вересня ворожий "Шахед" пролетів на критично низькій висоті поблизу Рівненської АЕС.

А під час чергової масованої російської атаки на енергосистему України 26 серпня чотири енергоблоки Рівненської АЕС були тимчасово від’єднані від мережі. Зокрема вранці були відключені енергоблоки №1, 3 та 4.

Читайте також:
Якщо відключиться бодай одна АЕС, Україні загрожує три-п'ять днів блекауту, – Харченко
Дуда пропонує втрутитися, якщо Росія атакує українські АЕС
Україна закликає Бразилію не допустити ударів Росії по вітчизняних АЕС
"Шахед" вкотре пролетів поряд із Хмельницькою АЕС