Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Під час удару по Україні 31 липня Росія застосувала балістичну ракету з КНДР, – джерела

Уламки ракети мають таке маркування, як і раніше виявлені залишки балістичних ракет типу KN-23, які РФ використовувала для ударів по Україні на початку цього року
Уламки ракети
Джерело: Defense Express

Росія під час масованого удару по Україні у ніч на 31 липня застосувала балістичну ракету КN-23 з КНДР. Пуск фіксували з території РФ у напрямку Білої Церкви, що на Київщині, але ракета, ймовірно, після вибуху в повітрі упала на території області, повідомляє Defense Express з посиланням на обізнані джерела.

Так, видання отримало у своє розпорядження світлини, на яких видно уламки цієї ракети після падіння. Ті уламки мають таке маркування, як і раніше виявлені залишки балістичних ракет типу KN-23, які Росія використовувала для ударів по Україні на початку 2024 року.

"Останній до цього зафіксований випадок застосування росіянами балістичних ракет KN-23 північнокорейського виробництва для ударів по Україні був 27 лютого 2024 року. Тож виходить, що загарбники відновили використання далекобійного ракетного озброєння від КНДР після паузи, яка тривала п'ять місяців", – кажуть аналітики.

Водночас додають, що про можливий пуск ворожої балістичної ракети в ніч на 31 липня в напрямку Київщини повідомляв й один з моніторингових пабліків. Тоді припускали, що, ймовірно, летіла "Іскандер-М", але потім цього офіційно не підтвердили.

Експерти зазначають, що північнокорейські балістичні ракети, які РФ має для ударів по Україні, оснащені бойовими частинами із фугасним спорядженням. Їхня потужність сягає до тисячі кілограмів у тротиловому еквіваленті. А встановлена максимальна дальність пуску цих ракет – до 650 кілометрів.

Атака у ніч на 31 липня

Ворожа дронова атака окупантів по Україні тієї ночі була однією з наймасованіших. У КМДА повідомляли, що це була вже сьома атака Києва ворожими БпЛА в липні і стала для столиці наймасованішою за 2024 рік за кількістю застосованих дронів.

Повітряна тривога тривала понад сім годин. Ворожі дрони заходили на Київ хвилями і практично з усіх можливих напрямків.

У Повітряних силах зауважували, що 89 "Шахедів" запустила Росія тієї ночі по Україні. Усі дрони збили, також знищили й керовану авіаційну ракету Х-59, якою ворог атакував Миколаївщину. ПС також назвали цю атаку однією наймасованіших атак ударних БпЛА Shahed-131/136. Таку ж кількість "Шахедів" росіяни застосовували в новорічну ніч 1 січня 2024 року.

Новини за темою: Північна Корея за пів року передала РФ 1,6 млн снарядів, – ЗМІ

Варто нагадати, що наприкінці червня стало відомо, що в Україні знайшли уламки ракет з КНДР. Про те, що залишки балістики походять з Північної Кореї, заявив Раді Безпеки ООН керівник дослідницької організації, яка займається відстеженням зброї, використаної для атак в Україні з 2018 року. Виконавчий директор Conflict Armament Research Джона Лефф надав Раді Безбеки детальний аналіз залишків ракети, яка вдарила по Харкову 2 січня.

Читайте також:
РФ продала вкраденого зерна з т.о. територій України на майже мільярд доларів
Більш ніж на 90% усе виписано в плані перемоги України у війні, - Зеленський
Затримали двох підлітків, які на замовлення окупантів палили автівки військових у Києві та Краматорську
Парк бронеавтомобілів ЗСУ поповнився канадським Roshel Senator MRAP