Втрати росіян: 6 6 0 4 7 0 (+1250)
USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90

Перехоплення ракет і створення "Українського легіону": Україна і Польща підписали безпекову угоду

У рамках документа лідери країн домовилися про створення легіону для навчання українців на території Польщі
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Президент Володимир Зеленський під час візиту до Варшави зустрівся з прем'єром Польщі Дональдом Туском і підписав угоду про гарантії безпеки. Про це повідомляє Офіс президента України.

Отже, один із пунктів угоди передбачає можливість перехоплення ракет і дронів у повітряному просторі України, випущених у напрямку Польщі.

Крім того, на території Польщі буде створено "Український легіон", який готуватиме особовий склад Сил безпеки та оборони України. До легіону зможуть приєднатися українці, які тимчасово перебувають за кордоном, зокрема в Польщі.

Також у документі прописана співпраця двох країн в оборонній промисловості, зокрема розміщення виробництв польських оборонних компаній в Україні та вивчення додаткових можливостей спільного оборонного виробництва.

Серед іншого, Варшава зобов'язалася розширити свою допомогу Україні, використовуючи логістичний центр POLLOGHUB, а також поглибити співробітництво в невійськовій сфері, зокрема в розвідці, кібербезпеці, морській та інформаційній безпеці і захисті критичної інфраструктури. Окремі блоки угоди стосуються економічного відновлення і відбудови, прикордонної інфраструктури та розвитку транзитного потенціалу.

У документі зазначено, що Польща підтверджує членство України в ЄС і НАТО.

Як відомо, Україна вже уклала 20 угод про гарантії безпеки з країнами-партнерами. У межах цих угод Київ щорічно отримуватиме 60 млрд доларів.

Наприкінці минулого місяця Україна підписала безпекову угоду з Євросоюзом, а також з Естонією та Литвою.

Документ з  Європейським Союзом гарантує Києву продовження поставок зброї, надання навчальної та іншої допомоги у сфері безпеки. Проте ЄС підтримуватиме Україну не тільки у військовій сфері, а й фінансово.

Читайте також:
ЗСУ могли уразити на аеродромі "Борисоглєбськ" рідкісні авіаційні боєприпаси
За рік боїв під Вугледаром Росія втратила більше елітних воїнів, ніж за 10 років у Чечні
Підрив А-50: Суд в Білорусі засудив до 25 років в'язниці українця
Інформація виглядає некоректною та маніпулятивною: КМДА відреагувала на скандал із доставкою вагонів