Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Цим законом вони намагаються знову знищити все що можна, – Разумков про підвищення акцизного податку на пальне

Сьогодні підняття цін на паливо призведе до дуже негативних наслідків
Джерело: Уніан

Підвищення акцизного податку на пальне вдарить насамперед по пересічних українцях, українських аграріях та по держбюджету країни. І зрештою може призвести до негативних наслідків. Про це в інтерв'ю ТАК TV розповів народний депутат Дмитро Разумков.

"Фактично вони цим законом намагаються знову знищити все що можна. Добити все те, що ще якось функціонує. Чому? Тому що це вдарить по простих громадянах. І не лише по тих, хто заїжджає на заправки заправлятись, а по всіх. Тому що завдяки їх підготовки об'єктів критичної інфраструктури ми знову перетворилися на "країну генераторів", які заправляються бензином, дизелем або скрапленим газом", – говорить Разумков. 

Ще одна категорія, яка постраждає від підвищення акцизного податку на пальне, – це аграрії. Для них, каже нардеп, це буде серйозним ударом.

"Вони і так працюють або в збиток, або на межах нуля. І сьогодні підняття цін на паливо призведе до дуже негативних наслідків для них. Особливо для малого та середнього бізнесу", – додає він.

Постраждає і бюджет. Адже за рахунок держбюджету закупляється паливо для військових. І сьогодні найбільше споживають палива саме вони – ЗСУ.

"І фактично це знову хтось буде заробляти. Вже з державного бюджету і абсолютно легально. Тому все що вони не роблять, вони роблять для того, щоб створити проблеми українському суспільству", – підсумував народний обранець.

Додамо, що з 1 вересня бензин, дизель та газ здорожчають. Парламент прийняв закон про підвищення акцизного податку на пальне. До прикладу, з 1 вересня ставки акцизу на бензин зростуть з 215,5 євро до 242,6 євро. Ставки на дизельне пальне – зі 139,5 євро до 177,6 євро. Ставки на автогаз зростуть з 52 до 165 євро.

За даними експертів, це може призвести до підвищення цін на АЗС на 1,5–2 гривні за літр бензину і 1–1,2 гривні за літр дизпалива. Про подорожчання автогазу сказано, що воно буде близько 5 гривень на літр. 

Загалом законом встановлено графік щорічного збільшення акцизів протягом чотирьох років.

Читайте також:
Чашка кави стане дорожчою: Ціни на зерна арабіки в світі сягнули найвищого рівня за останні 13 років
Ціни на пшеницю у світі зросли після удару РФ по судну із зерном у Чорному морі
У серпні інфляція в річному вимірі зросла до понад 7%
В Україні за рік оптові ціни на промислову продукцію зросли на третину