Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Окупанти не припиняють просуватися на Покровському напрямку та біля Торецька

У Генштабі ЗСУ кажуть, що протягом минулої доби на фронті було 149 бойових зіткнень, майже третина з яких – на Покровському напрямку
Український захисник. Фото ілюстративне
Джерело: Генштаб ЗСУ

За останні дні війська РФ вкотре просунулися у напрямку Покровська, біля Торецька, Донецька, Макіївки та Кремінної. Про це повідомляють аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

Експерти зазначають, що 22 та 23 серпня окупанти продовжили наземні наступи біля Глибокого, Стариці, Вовчанська та Тихого, що на Харківщині. І цитують представника Харківської групи військ України полковника Віталія Саранцева, який каже, що путінські війська напередодні перекинули деякі невказані підрозділи з Харківського напрямку до Курської області. Однак вороги все ще мають достатньо живої сили в цьому районі для продовження наступу.

Саранцев також говорить, що, ймовірно, російські війська можуть перекидати додаткові резерви на Харківський напрямок, але українським військам потрібно уточнити цю інформацію. Водночас в ISW зауважують, що наразі 14 населених пунктів на півночі Харківщини повністю перебувають під спостереженням та заявами про російські наступи.

Разом з тим геолокаційні кадри за 23 серпня свідчать, що вороги нещодавно просунулися далі в східній частині Макіївки (на північний захід від Кремінної). І продовжували наступати в низці населених пунктів Луганської області.

Не полишили окупанти наступати й на напрямі Сіверська та в районі Часового Яру, проте підтверджених змін на лінії фронту не було.

"Геолокаційні кадри від 23 серпня показують, що росіяни просунулися в південно-східній частині Торецька. А джерела окупантів стверджують, що війська РФ просунулися до Центральної лікарні у східній частині Торецька, але Iнститут вивчення війни не виявив підтвердження цієї заяви", – зауважують аналітики.

Втім, 22 та 23 серпня загарбники наступали біля Торецька, а також у районі Північного, Дружби, Неліпівки та Нью-Йорка. Також геолокаційні кадри свідчать, що російські війська просунулися на захід від Орлівки (на південний схід від Покровська) та в східній частині Новогродівки (на південний схід від Покровська).

Так звані російські блогери заявляють, що війська РФ просунулися до 400 метрів у східній частині та до 500 метрів у південній та південно-східній частині Новогродівки. І навіть захопили Крутий Яр та просунулися далі: на захід від Орлівки, на південно-східній частині Червоного Яру, на південь від Миколаївки, на захід від Скучного, у напрямку Михайлівки, а також на південний захід та південний схід від Пташиного. 

Просунулися загарбники нещодавно й на захід від Донецька та на південний захід від Красногорівки під час посиленого механізованого наступу чисельністю до взводу.

"23 серпня росіяни продовжили наступати і на північний захід від Донецька, але підтверджених змін на лінії фронту не було. 22 та 23 числа ворог продовжив наступати в районі Костянтинівки, Водяного, Володимирівки та Вугледару та просуватися в районі Костянтинівки. Однак ISW не знайшли цьому підтвердження", – додають аналітики. 

Водночас напередодні у районі кордону Донецької та Запорізької областей у районі Роздольного та Урожайного тривали позиційні бої.

Новини за темою: Україна втрачає свої позиції на сході через погано навчених новомобілізованих, – ЗМІ

Звіт від Генштабу ЗСУ

Тим часом у ранковому зведенні Генерального штабу Збройних сил України йдеться, що протягом минулої доби відбулось 149 бойових зіткнень. Майже третина з яких – на Покровському напрямку.

За підтримки штурмової авіації, ворог дев’ять разів намагався просунутися вперед на Торецькому напрямку. Діяв в районах населених пунктів Неліпівка та Торецьк.

А на Покровському напрямку наші захисники відбивали 44 атаки противника. Окупанти намагаються просуватися в напрямку Воздвиженки, Калинового, Новогродівки, Гродівки, Птичого та Зеленого Поля.

До речі, аналітики американського Інституту вивчення війни припускали, що нещодавнє просування російських військ на Покровському напрямку спонукало українські Сили оборони відступити з обмежених позицій на південний схід від Покровська. Тому окупанти, ймовірно, не змогли досягти своєї очевидної мети тактичного оточення ЗСУ в цьому районі.

Читайте також:
РФ продала вкраденого зерна з т.о. територій України на майже мільярд доларів
Більш ніж на 90% усе виписано в плані перемоги України у війні, - Зеленський
Затримали двох підлітків, які на замовлення окупантів палили автівки військових у Києві та Краматорську
Парк бронеавтомобілів ЗСУ поповнився канадським Roshel Senator MRAP