Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Обстріл аеродрому "Канатове": Червінський заявив про причетність Залужного, ексголовнокомандувач відмовився від коментарів

Червінський заявив, що дозвіл на операцію дав Залужний
Джерело: скріншот

Колишній головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний відмовився коментувати свою причетність до операції щодо переманювання російського пілота на аеродромі "Канатове". Відповідний запит у посольство України в Великій Британії надіслало Hromadske.

Нагадаємо, що зараз Залужний очолює це посольство.

У відповідь посольство зазначило, що "не володіє інформацією", а тому має право відмовити в задоволенні запиту.

Громадське

Передісторія

Колишній військовослужбовець ГУР та ССО Роман Червінський, який є головним підозрюваним у цій справі, заявив, що дозвіл на операцію із захоплення літака повітряно-космічних сил РФ у липні 2022 року дав тодішній головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

"Він послухав, сказав, що дає нам контакт керівника одного з територіальних центрів, тому ми поїхали до командира нижчої ланки. Він нам виділив співробітника, який поговорив із російським пілотом про технічні питання перельоту, перевірив, чи той на правильному слензі говорить, і підтвердив, що це справді пілот. На цьому етапі ми повторно доповіли Залужному, що Військово-повітряні сили підтвердили особу пілота і що якщо це навіть гра (з боку РФ, – ред.), то він не зможе ніяким чином проникнути на нашу територію, бо в повітряному коридорі, який ми йому надамо, його в разі чого зіб'ють. Залужний дав санкцію, що згоден із проведенням операції", – сказав він.

За його словами, перед операцією Служба безпеки України провела ретельну перевірку пілота – 35-річного Романа Носенка, який мав перегнати російський літак в Україну, і не заперечила проти цієї операції. Військово-повітряні сили також не мали заперечень.

До того ж Червінський запевняє, що жодної інформації росіянам не передали, крім інформації, що вони отримають гроші за перегнаний літак, і "документи інших країн або України, якщо вони захочуть".

Обстріл аеродрому "Канатове": Що відомо?

Масований ракетний удар по аеродрому "Канатове" у Кіровоградській області стався 23 липня 2022 року. 

За даними СБУ, цей обстріл спровокували самовільні дії окремих військовослужбовців, які вирішили провести так звану "спецоперацію" із заволодіння літаком повітряно-космічних сил РФ, чий пілот нібито погодився на пропозицію перейти на бік України.

"Під час цієї "операції", що проводилася, попри зауваження СБУ та без узгодження з відповідними державними органами, ворог отримав інформацію про розміщення особового складу Повітряних сил ЗСУ та українських літаків. Ці дані і дали змогу збройним силам РФ здійснити обстріл аеродрому "Канатове" у Кіровоградській області", – наголошують у спецслужбі.

Внаслідок ракетного удару загинув командир військової частини та отримали поранення 17 українських захисників. Також було повністю знищено два бойові винищувачі Повітряних сил ЗСУ, а злітна смуга та інша техніка й будівлі зазнали значних пошкоджень.

План з російським пілотом

За даними ЗМІ, у період з квітня по липень 2022 року українські службовці намагались завербувати російського пілота і вмовити його перегнати в Україну військовий літак. Чоловіки розробили план, який, за словами учасників операції, передбачав, що росіянину дадуть "квадрат", в якому він в обумовлений час влетить в повітряний простір України.

Перед російськими диспетчерами пілот мав імітувати аварію. Україна оголосила б про полон пілота. Росіянин та його родина отримали б гроші та нові документи. Крім того, готуючи операцію українські військові та силовики випитували у російських пілотів інформацію про те, хто віддає їм накази, де вони виконують свої завдання, хто курує їхню роботу тощо. 

Водночас російські спецслужби вели власну гру, намагаючись вивідати в українських військових секретну інформацію. Учасники операції запевняють, що не видавали ворогу жодних даних. За їхніми словами, операція була погоджена в СБУ та у Генштабі.

За домовленістю, росіянин із літаком мав сісти 23 липня на аеродром "Канатове", що під Кропивницьким. Однак пілот не прилетів, аеродром того ранку обстріляли російськими ракетами. 

Підозра Червінському

Внаслідок цього Червінському було оголошено підозру за перевищення службових повноважень. Крім того, щодо Червінського ДБР розпочало ще одне кримінальне провадження – "Самовільне залишення військової частини або місця служби".

Сам обвинувачений вважає справу проти нього політичною, на цьому наполягає і опозиція, яка підтримувала Червінського.

17 липня він вийшов з-під варти після внесення 9 млн гривень застави, які заплатив експрезидент України Петро Порошенко. 

Читайте також:
РФ продала вкраденого зерна з т.о. територій України на майже мільярд доларів
Більш ніж на 90% усе виписано в плані перемоги України у війні, - Зеленський
Затримали двох підлітків, які на замовлення окупантів палили автівки військових у Києві та Краматорську
Парк бронеавтомобілів ЗСУ поповнився канадським Roshel Senator MRAP