Втрати орків: 4 7 6 4 6 0 (+1160)
USD
НБУ
39.36
Готівка
39.75
EUR
НБУ
42.40
Готівка
42.90

Нові споживчі тренди українців: Раціональність, сила брендів, попит на українські товари

10 місяців війни вплинули на формування нових споживчих трендів серед наших громадян
Українські споживачі
Джерело: відкриті джерела

За 10 місяців війни українці сформували нові споживчі тренди. Про це свідчать результати дослідження компанії Gradus Research. За даними аналітиків, наші громадяни стали ще раціональнішими у споживанні, звертають увагу на бренди, а також надають перевагу українським товарам. 

Так, у дослідженні йдеться, що раціональними українці стали саме через війну. Брак роботи (37% населення залишаються непрацевлаштованими) та зниження рівня доходів, про яке заявляє 78% громадян, змушують їх купувати дешевші бренди (64% опитаних). При цьому лише 18% можуть собі дозволити купувати більш дорогі бренди.

76% споживачів планують покупки заздалегідь, і лише 15% громадян приймають рішення про купівлю товару безпосередньо у точці продажу, тобто купляють його спонтанно. 

Понад половина опитаних – 54% – при здійсненні покупки звертають особливу увагу на бренд. Третина населення (33%) стверджує, що після початку повномасштабної війни РФ проти України бренд товару не має для них жодного значення.

55% тих, хто продовжує купувати знайомі бренди, роблять це через позитивний досвід від покупки товарів саме цих брендів. 

Майже три чверті опитаних – 74% віддають перевагу покупкам в супермаркетах і магазинах, тобто місцям продажу брендованої продукції, а не ринкам. Таких лише 16%. При цьому половина українців (48%) схильні робити покупки у своїх улюблених точках продажу, а інші 41% обирають для здійснення покупок зручні варіанти дорогою, не прив’язуючись до звичного місця.

69% опитаних заявляють, що свідомо обирають продукцію українських брендів. А 56% тих, хто почав купувати нові бренди під час війни, роблять це, щоб підтримати українських виробників.

Опитування проведено дослідницькою компанією Gradus Research методом самозаповнення анкети в мобільному додатку. Онлайн-панель Gradus відображає структуру населення міст розміром понад 50 000 жителів у віці 18–60 років за статтю, віком, розміром населеного пункту та регіону. Період проведення поля: 6–7 грудня 2022 року, розмір вибірки: 1000 респондентів.

Читайте також:
В Україні запрацював е-кабінет постраждалого та контактний центр для військових і правоохоронців
Ситуація на державних шахтах викликає дуже багато питань, - експерт
Єврорада ухвалила перший в історії ЄС закон про боротьбу з насильством щодо жінок
Перший півфінал "Євробачення-2024": Онлайн-трансляція пісенного конкурсу