Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Нідерланди замовили Україні мобільні радари для виявлення БпЛА: На що здатні ці системи

Йдеться про передачу 51 мобільного радара
IRIS Drone Radar без захисного купола
Джерело: Defense Express

Нідерланди передадуть Україні 51 мобільний радар для виявлення російських ударних безпілотників – Міноборони країни уклало контракт з компанією Robin Radar System. Офіційно не зазначалося, про який саме радар йдеться, але аналітики Defense Express зауважили, що інформації достатньо, аби ідентифікувати його як IRIS Drone Radar.

Так, експерти видання кажуть, що цей радар – єдиний в лінійці продукції голландської Robin Radar Systems із такими можливостями. Це засвідчує і фото з підписання угоди.

"Особливості радіолокаційної станції передбачають встановлення на рухомі платформи й спеціалізацію саме на виявленні дронів. Можливість роботи РЛС на рухомій платформі була вказана як дуже важливе побажання з українського боку, з огляду на реальний досвід використання радарів від Robin Radar Systems, які не мали такої можливості", – зазначається в повідомленні.

Які особливості має IRIS Drone Radar?

  • загалом радар важить 29 кг;
  • розгортається за 15 хвилин;
  • забезпечує круговий огляд з інструментальною дальністю до 5 км (виявлення дронів вагою до 3 кг можливо з 4 км, а 1,4 кг – з 2 км, уточнює виробник);
  • трьохкоординатна радіолокаційна станція працює у X-Band діапазоні, тобто на довжині хвилі 3,75–2,5 см та на частотах 8–12 ГГц;
  • дозволена швидкість під час руху складає до 100 км/год та кути до 10 градусів.

Аналітики додають, що малогабаритна РЛС буде потужним доповненням до можливостей виявлення цілей мобільними вогневими групами. І може пригодитися для прикриття від загрози під час маршів.

Новини за темою: Нідерланди виділяють понад 200 млн євро на ППО та боєприпаси для України

Варто сказати, що з початку 2024 року Міністерство оборони України кодифікувало та допустило до експлуатації 70 нових боєприпасів для безпілотників. Боєприпаси для дронів застосовують для ураження ворожої техніки, фортифікацій, а ще – для боротьби із живою силою ворога, який перебуває на відкритій місцевості.

Читайте також:
РФ продала вкраденого зерна з т.о. територій України на майже мільярд доларів
Більш ніж на 90% усе виписано в плані перемоги України у війні, - Зеленський
Затримали двох підлітків, які на замовлення окупантів палили автівки військових у Києві та Краматорську
Парк бронеавтомобілів ЗСУ поповнився канадським Roshel Senator MRAP