Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Навіть якщо "Північний потік" підірвала Україна, то це була законна ціль, – Петр Павел

Водночас у нього немає підтвердженої інформації про те, що за вибухом стоїть Україна

Президент Чехії Петр Павел

Джерело: відкриті джерела

Навіть якщо підрив "Північного потоку" влаштувала Україна, це була законна ціль в умовах збройного конфлікту. Про це заявив президент Чехії Петр Павел у подкасті PoliTalk.

Як зазначив чеський лідер, трубопроводи були стратегічними об'єктами, які є легітимними цілями під час збройного конфлікту. І якби Україна справді атакувала газову трубу, це було б законно.

Водночас він наголосив, що не має чіткої інформації про причетність України до підриву трубопроводів.

До того ж Павел визнав, що атака на газопроводи принесла "певні ускладнення, але не такі, з якими не можна було впоратися".

Як відомо, західні ЗМІ неодноразово стверджували, що за підривом "Північного потоку" у 2022 році стоїть Україна. За даними джерел Wall Street Journal, операцію спланували кілька високопоставлених українських генералів і бізнесменів. А сама операція була проведена за допомогою звичайної прогулянкової яхти.

Видання повідомляло, що президент України Володимир Зеленський спочатку схвалив план. Але наступного місяця нідерландська військова розвідка MIVD дізналася про операцію і попередила ЦРУ, а США негайно поінформували Німеччину. Після розмови із Зеленським український президент наказав тодішньому головнокомандувачу ЗСУ Валерію Залужному припинити її, але той нібито проігнорував наказ.

Зазначимо, що радник Офісу президента Михайло Подоляк у коментарі агентству Reuters спростував звинувачення України в причетності до підриву "Північного потоку". За його словами, в України просто не було для цього необхідних ресурсів.

Читайте також:
У Голосіївському районі Києва стався вибух у 2-поверховій будівлі, є жертви
ВМС України підтвердили знищення порома "Конро Трейдер" в порту "Кавказ" Краснодарського краю РФ
У порту "Кавказ" Краснодарського краю прогримів потужний вибух: У РФ заявили про удар ракети по порому. Фото, відео
Україна може вступити в НАТО навіть попри окупацію частини території, – президент Чехії