Втрати орків: 4 6 8 7 2 0 (+1250)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.50
Готівка
42.95

Наступне протистояння Росії із Заходом може бути через Арктику, – припущення Bloomberg

Висока Арктика є міжнародно нейтральною зоною, яка довгий час трималася осторонь геополітики
Джерело: відкриті джерела

Управління Арктикою раптово опинилося під питанням через ізоляцію Росії, найбільшої арктичної держави, через її війну проти України. З минулого року держави призупинили засідання Арктичної ради – головного органу співпраці між вісьмома країнами. Тож ніхто не впевнений, що станеться після 11 травня, коли Росія має передати ротаційне головування Норвегії, пише Bloomberg.

За словами посла Королівства Данії в Арктиці Томаса Вінклера, Росія залишається членом ради, і тому "в принципі" буде залучена до будь-яких рішень або діяльності.

"Як це станеться в нинішньому політичному кліматі, все ще на розгляді. Я просто не маю відповіді. Очевидно лише те, що статус-кво з низьким рівнем конфліктів знаходиться в небезпеці і ставить під загрозу наукову співпрацю, яка процвітала після закінчення холодної війни", – цитує Вінклера видання.

Висока Арктика є міжнародно нейтральною зоною, яка довгий час трималася осторонь геополітики. Але зміна клімату спричинила незвичайний рівень активності у віддаленому полярному регіоні. Крім того, потепління в Арктиці та гонка за її ресурси – можливо, за мільйонами барелів нафти та багатими родовищами корисних копалин пожвавлюються.

Новини за темою: Світові льодовики за 10 років втратили понад 2700 мільярдів тонн льоду через зміну клімату: Чим це загрожує людству

Журналісти зазначають, що хоча ніхто й не "володіє" Північним полюсом, країни, що оточують центральну частину Північного Льодовитого океану, вже мають права, які виходять за межі їхнього узбережжя відповідно до міжнародного права. Зараз три з них – Росія, Канада та Данія від імені своєї автономної залежної території Гренландії – перемальовують карти та сперечаються про суверенніші права на те, що знаходиться під океаном.

"Те, як у підсумку окреслять кордони, залежить від того, наскільки далеко континентальний шельф виходить за межі узбережжя кожної країни. Усі три держави стверджують, що їхні континентальні шельфи тягнуться до підводного гірського масиву під назвою хребет Ломоносова. Четверта країна, Норвегія, висунула скромніші аргументи на користь перекроєних кордонів кілька років тому", – пишуть ЗМІ.

Чотири країни стверджують, що вони мають право на розширені права над Арктикою відповідно до міжнародного права, заснованого на геологічних факторах.

Видання нагадує, що у 2007 році, коли Путін наближався до завершення свого другого президентського терміну, Росія встановила прапор на морському дні на Північному полюсі, щоб продемонструвати символічну, хоча й не підкріплену законом претензію на вершину планети.

І вже через шістнадцять років Путін все ще при владі та демонструє свої імперські м’язи.

"Наразі Північний полюс – одне з найчистіших місць на Землі – належить усім і нікому. Після того як усі геологічні докази будуть відсіяні, дороги назад для Арктики не буде", – заявлено в матеріалі Bloomberg.

Читайте також:
У Росії до 25 років в'язниці засудили українця, звинувативши його в підпалі залізничного обладнання
Україна не буде примусово повертати чоловіків призовного віку з-за кордону, – Стефанішина
Україна через дефіцит операторів розмінування планує залучати до справи більше жінок
ООН підтвердила зимовий удар РФ по Харкову північнокорейською ракетою