Втрати росіян: 6 2 3 9 9 0 (+1270)
USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95

Надзвичайний стан на Гаїті: Банди атакували будівлі уряду й президентський палац

Також до 10 березня в країні запровадили комендантську годину
Банди Гаїті
Джерело: CNN

Увечері 8 березня озброєні банди атакували урядові будівлі, поліцейські дільниці, будівлю МВС і президентський палац у столиці Гаїті Порт-о-Пренс. Про це інформує ABC News.

Очевидці розповіли журналістам, що бачили сутички між поліцейськими й бандитами, коли ті спробували захопити дві поліцейські дільниці в центрі столиці Гаїті. А постріли чули по всьому місту.

"Під час перестрілки у Порт-о-Пренс вбили понад десяток представників банд. Про жертв серед поліції не повідомляють", – вказують джерела видання.

У країні до 3 квітня діятиме надзвичайний стан. А до 10 березня запровадили комендантську годину. Хаос у столиці змусив сотні людей залишити свої домівки.

Зараз у Порт-о-Пренс працює лише одна державна лікарня. Активісти бʼють на сполох й зауважують, що у вимушених біженців нема базових умов для життя.

Правоохоронці Гаїті намагаються якомога швидше взяти ситуацію під контроль. 

Що передувало?

Загострення на Гаїті почалося на початку березня. Банди випустили з вʼязниці в столиці Гаїті сотні увʼязнених.

Колишній поліцейський, а нині лідер місцевих банд Джиммі Шерізьє закликає чинного премʼєра країни Аріеля Анрі залишити посаду – він прийшов до влади після вбивства президента Гаїті Жовенеля Моїза у 2021 році.

Раніше Анрі говорив, що покине пост у лютому, однак нині стверджує, що вибори відкладуть до кінця серпня 2025 року.

Під час початку заворушень Анрі був у Кенії – намагався домовитися про введення іноземних військ на Гаїті для придушення організованої злочинності. Зараз, за джерелами ЗМІ, Анрі знаходиться в Пуерто-Ріко.

До речі, президентський палац у столиці Гаїті порожній із моменту вбивства президента Жовенеля Моїза у 2021 році, а частина комплексу зруйнована після землетрусу 2010 року.

"Водночас палац залишається символом федерального правління Гаїті й цілодобово охороняється, тож якби палац перейшов під контроль банд, це стало б надзвичайно символічним ударом по зусиллях Гаїті в боротьбі з організованою злочинністю", – пишуть журналісти.

Обстановка на Гаїті

Як повідомляють західні видання, банди на Гаїті – дуже серйозна проблема. За даними ООН, угруповання можуть контролювати 80% столиці.

Банди значно посилили свій вплив після вбивства президента країни Жовенеля Моїза в липні 2021 року і нерідко нападали на цілі квартали в містах, страчуючи там чоловіків, жінок і дітей.

Також гаїтянські банди викрадають місцевих мешканців і місіонерів задля викупу, вимагаючи за звільнення мільйони доларів.

Додамо

Прем'єр-міністр Гаїті Аріель Анрі неодноразово звертався з проханням про розгортання іноземних сил безпеки для припинення насильства з боку банд. Проте Сполучені Штати Америки та їхні союзники не прагнули втручатися, і ця ідея викликає суперечки в країні.

До того ж Жан-Жуніор Жозеф, офіційний представник уряду, заперечив, що уряд зв'язувався з "Вагнером" або зустрічався з його соратниками.

Читайте також:
У Києві з 23 вересня діятимуть оновлені перепустки для проїзду під час комендантської години
Uklon може відновити роботу під час комендантської години
Рада провалила законопроєкт, який мав запровадити штрафи за порушення комендантської години
Великдень-2024: Як цьогоріч в умовах війни відзначаємо свято та де дивитися трансляцію богослужінь