Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

На фронті фіксують просування окупантів під Покровськом, Донецьком і Роботиним

Загалом протягом минулої доби на передовій відбулося 134 бойових зіткнення
Ситуація на фронті. Фото ілюстративне
Джерело: Генштаб ЗСУ

Війська РФ просуваються на південний схід від Покровська, на південний захід від Донецька й на північний схід від Роботиного. Про це заявляють аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

Експерти цитують слова речника Харківського угруповання військ ЗСУ полковник Віталія Саранцева, що вороги зменшили використання тактичної авіації по Харківській області. І зробили це для того, щоб пріоритетно завдавати авіаударів в інших районах театру бойових дій і в Курській області Росії.

Контингент російських загарбників залишається заблокованим на Вовчанському агрегатному заводі, але вони не можуть атакувати вихід звідти, бо українські воїни контролюють усі логістичні шляхи до та з нього. Бої тривали біля Липців і Глибокого, а також у Вовчанську та навколо нього.

Водночас 21 серпня на рубежі Куп'янськ – Сватове – Кремінна тривали обмежені позиційні бої, однак підтверджених змін лінії фронту не було.

Проте 20 і 21 серпня вороги продовжували обмежені наступальні операції на південний схід від Сіверська в районі Спірного та Виїмки та на південь від Сіверська в районі Переїзного. Під час штурмів у ці дні в путінських військ не було підтвердженого просування на напрямку Часового Яру, зауважують аналітики ISW.

"У Генштабі ЗСУ повідомили, що окупанти продовжували наступ у районі Часового Яру, біля Григорівки, Іванівського, Кліщіївки та Предтечиного 20 і 21 серпня. Російський так званий блогер заявляв, що війська РФ зміцнили свої позиції в лісі на південь від Григорівки на ділянці шириною до 2,36 км і що елементи російської бригади начебто продовжували діяти поблизу Григорівки та на південний схід від Оріхово-Василівки, але в Iнституті вивчення війни не знайшли цьому підтвердження", – йдеться у звіті.

Також в російському Міноборони хвалилися нібито захопленням Нью-Йорка, але українські військові джерела повідомляють, що ЗСУ все ще контролюють 20% населеного пункту. Хоча ситуація на місці дуже складна.

Російські "воєнкори" повідомляли, що війська РФ просунулися в полях на північний схід від Дружби, на північному заході Північного та у східному районі Торецька. У Генштабі ЗСУ зазначили, що окупанти штурмували поблизу Торецька, біля Залізного, Неліпівки, Нью-Йорка та Пантелеймонівки 20 і 21 серпня.

Втім, загарбники нещодавно просунулися на південний схід від Покровська. Геолокаційні кадри, опубліковані 20 серпня, свідчать, що вороги пішли на північно-західну Журавку, а дехто з так званих російських блогерів заявляв, що війська РФ захопили це село.

"В ISW не спостерігали візуальних доказів, які б підтверджували просування росіян у крайній північно-західній частині Журавки, а також про контроль РФ над цим селом. Також російські блогери розповідали, що війська РФ начебто захопили Комишівку, але в Інституті вивчення війни не знайшли цьому візуальних доказів", – додають аналітики.

Разом з тим 20 і 21 серпня російські війська продовжували наступати на захід від Донецька в районі Красногорівки та Георгіївки, але жодних підтверджених змін лінії фронту в цьому районі не було. Просунулися загарбники й на південний захід від міста Донецька, на північ від Костянтинівки та на південний схід від Водяного. І продовжили наступ під Побєдою.

А геолокаційні кадри, опубліковані 20 серпня, свідчать, що російські війська нещодавно просунулися в західній Запорізькій області до південної околиці Лугівського (на північний схід від Роботиного Запорізької області).

Генштаб України повідомив, що 20 і 21 серпня російські війська атакували на північ від Роботиного біля Новоданилівки та на північний схід від Роботиного біля Малої Токмачки, констатували експерти Інституту вивчення війни.

Новини за темою: Окупанти вкотре просуваються на Луганщині та Донеччині

Обстановка на фронті від Генштабу ЗСУ

Тим часом у зведенні Генштабу Збройних сил України йдеться, що загалом протягом минулої доби зафіксовано 134 бойових зіткнення.

На Торецькому напрямку ворог за підтримки авіації здійснив 13 атак неподалік Північного, Торецька та Залізного.

А на Покровському – захисники України відбивали 53 штурмових і наступальних дії агресора у бік населених пунктів Пантелеймонівка, Воздвиженка, Зелене Поле, Миролюбівка, Гродівка, Миколаївка, Новогродівка, Михайлівка та Птиче. Найбільша концентрація ворожих атак була поблизу Новогродівки й Михайлівки.

Втім, на Гуляйпільському, Оріхівському та Придніпровському напрямках окупанти дещо знизили активність. І наступальних дій за останню добу не проводили, але продовжують знищувати усіма доступними способами цивільну інфраструктуру України.

До речі, західні аналітики припускали, що темп просування окупантів через Гродівку в напрямку Покровська може знизитися.

Читайте також:
РФ продала вкраденого зерна з т.о. територій України на майже мільярд доларів
Більш ніж на 90% усе виписано в плані перемоги України у війні, - Зеленський
Затримали двох підлітків, які на замовлення окупантів палили автівки військових у Києві та Краматорську
Парк бронеавтомобілів ЗСУ поповнився канадським Roshel Senator MRAP