Втрати орків: 4 9 1 0 8 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Китай допомагає РФ виробляти бронежилети, які використовуються в Україні, – Politico

28.03.2023 17:07 80
Минулого року низка компаній, включно з однією, пов'язаною з офіційним Пекіном, відправили деталі у РФ для виробництва бронежилетів "КлАСС"
Джерело: відкриті джерела
 

Китай допомагає Росії виробляти бронежилети, частина яких використовується у війні проти України. Про це пише Politico.

Так, за даними видання, у 2022 році кілька китайських компаній, включно з однією, пов'язаною з урядом у Пекіні, відправили деталі для виробництва бронежилетів "КлАСС". Їх отримав російський виробник, який має зв'язки з Росгвардією і правоохоронними органами.

Поки неясно, чи широко використовуються російські військові жилети "КлАСС", але це перше підтвердження того, що російська армія використовує засоби захисту з китайськими компонентами у війні проти України.

Деталі, які імпортувала російська компанія, містили в собі арамідні волокна – такі самі, як у кевларовому жилеті. Саме такий бронежилет військові ЗСУ виявили після контрнаступу в Харківській області.

Як повідомив представник Ради національної безпеки США Едрієн Вотсон, Штати не надто стурбовані появою цих предметів подвійного призначення на полі бою, оскільки Росія вже давно імпортує такі технології з Китаю.

Українська розвідка не фіксує постачання Китаєм зброї до Росії

Розвідка Міністерства оборони України поки що не зафіксувала фактів постачання Китаєм зброї до Росії.

Про це заявив представник розвідки Андрій Юсов в ефірі телемарафону.

"Про зброю наразі не йдеться і таких фактів не зафіксовано. Зрозуміло, коли ми говоримо про сьогоднішній візит лідера Китаю до так званої Російської Федерації, це візит сильної країни, сильного регіонального міжнародного лідера до країни і до режиму, який зазнає геополітичної поразки і який знаходиться в глухому куті – економічному, зовнішньополітичному і в усіх планах", – зазначив Юсов.

За словами Юсова, українська розвідка наразі перевіряє інформацію про постачання Китаєм гвинтівок чи бронежилетів. Також Росія закупляла у відкритих джерел дрони й товари цивільного призначення, з яких можна використати мікросхеми. Але представник розвідки наголошує, що тут ідеться не про міждержавну допомогу.

У США підтвердили, що Росія використовує китайські боєприпаси в Україні

Сполучені Штати підтверджують, що росіяни використовують китайські боєприпаси на війні проти України. Однак до кінця незрозуміло, чи причетний офіційний Пекін до поставок. Про це повідомляє Kyodo.

За словами джерел в адміністрації США, Вашингтон готовий вжити заходів, якщо буде підтверджено, що поставки здійснював саме Пекін.

"Це те, за чим ми пильно стежимо і продовжуємо уважно стежити", - сказав Kyodo News представник Держдепартаменту США.

За словами джерел, Сполучені Штати вже повідомили деяких своїх партнерів про підтвердження інформації.

Що цьому передувало

Видання Politico повідомило, що з червня по грудень 2022 року китайські компанії відправляли до Росії штурмові гвинтівки, деталі для безпілотників і бронежилети. 

Компанія Da-Jiang Innovations Science & Technology Co., також відома як DJI, надіслала запчастини для дронів, зокрема батареї та камери, невеликому російському дистрибʼютору в листопаді та грудні 2022 року. DJI – це китайська компанія, яка підпорядковується США. Вантаж ішов до РФ через Обʼєднані Арабські Емірати.

Пізніше The New York Times написало, що від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Китай передав РФ безпілотники та запчастини до них на понад 12 млн доларів. Там зазначають, що безпілотники довго не витримують на полі бою, тому для РФ стала критичною потреба поповнювати свої запаси, і у цьому їй допомагає Китай.

Загалом, майже 70 китайських експортерів продали в Росію 26 різних марок китайських безпілотників після вторгнення. Другим за величиною брендом з продажу безпілотників був Autel, китайський виробник дронів з дочірніми компаніями у США, Німеччині та Італії.

Що відомо про це озброєння 

Фірма China North Industries Group Corporation Limited, що є одним з найбільших державних оборонних підрядників країни, у червні 2022 року надіслала гвинтівки російській компанії "Техкрім", яка має бізнес з урядом РФ і військовими.

Це були гвинтівки CQ-A, створені за зразком M16, але позначені в документах як "цивільні мисливські рушниці". За даними Politico, їх використовує воєнізована поліція в Китаї та збройні сили багатьох країн – від Філіппін до Південного Судану та Парагваю.

Новини за темою: Китай і Росія продовжують розвивати глибокі зв'язки в оборонному секторі, – CNN

Згідно з даними, наприкінці 2022 року російські організації також отримали 12 партій запчастин для безпілотників від китайських компаній і понад 12 тонн китайських бронежилетів через Туреччину.

Хоча митні дані не свідчать про те, що Пекін продає велику кількість зброї Москві спеціально для підтримки її військових зусиль, вони показують, що Китай постачає російським компаніям обладнання "подвійного призначення", про яке раніше не повідомлялося, – комерційні товари, які також можуть використовуватися на полі бою в Україні.

Що кажуть посадовці

РНБО не прокоментував запис цієї історії. Посольство Китаю у Вашингтоні заявило, що Пекін "прагне сприяти переговорам про мир" в Україні.

"Китай не створив кризу. Вона не є стороною кризи і не постачає зброю жодній зі сторін конфлікту", – сказав речник посольства Лю Пенгу.

Раніше

Одразу два західних агентства CNN і The Wall Street Journal повідомили, що Китай вивчає можливість постачання Росії безпілотників, артилерії та боєприпасів. Ймовірно, ще не ухвалено остаточного рішення.

За їхніми даними, останніми тижнями американська розвідка отримала інформацію, яка може свідчити про те, що Пекін схиляється на користь передачі озброєння.

Згодом з'явилася інформація, що Китай злий на Росію через витік інформації про переговори щодо продажу зброї Москві. У зливі інформації Пекін звинувачує Кремль.

Читайте також:
"Коли ми говоримо "Харків" - це, передусім, буде далекобійна зброя", - Зеленський
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням
Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується
РФ під керівництвом Путіна готує "фізичні атаки" на Захід, – глава британської спецслужби