USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

Китай звинувачує Кремль у витоку інформації про можливе постачання зброї РФ, – The Economist

Пекін постійно наголошував Москві про те, щоб будь-яка підтримка, яку він надає Кремлю, залишалася суворо конфіденційною
Сі Цзіньпін
Джерело: відкриті джерела

Китай злий на Росію через витік інформації про переговори щодо продажу зброї Москві. У зливі інформації Пекін звинувачує Кремль, пише The Economist.

Чиновник Євросоюзу на умовах анонімності розповів, що офіційний Пекін роздратований витоком із Кремля інформації про переговори щодо продажу зброї.

Китай постійно просив Кремль про те, щоб будь-яка підтримка, яку він надає Москві, залишалася суворо конфіденційною, оскільки розголос підриває претензії Пекіна на "збереження нейтралітету".

Крім того, там вважають, що "мирний план" Китаю відхилили союзники України, зокрема, через витік інформації про можливе постачання зброї Росії, на тлі якої ініціатива Пекіна виглядала лицемірством.

Новини за темою: Китай отримав від Росії 6,5 тонни урану для потенційного збільшення ядерного арсеналу, – Bloomberg

За даними The Economist, Захід упевнений, що КНР у ситуації, що склалася зараз, не почне реального постачання зброї Кремлю. Принаймні у цьому запевнив китайський топдипломат Ван І в розмові з верховним представником ЄС Жозепом Боррелем.

Видання зазначає, що Росія просила у Китаю зброю з перших місяців війни. Проте Пекін неодноразово заперечував, відправляючи тільки нелетальну допомогу, таку як каски, і предмети подвійного призначення, такі як деталі літаків.

Що говорять у США

У п'ятницю, 3 березня, під час брифінгу прессекретар Білого дому Карін Жан-П'єр заявила, що війна, розв'язана Кремлем проти України, поставила Китай у скрутне становище, коли будь-яка підтримка Росії з його боку ускладнить стосунки між Пекіном і країнами Європи та рештою світу.

"Ми ще не бачили, щоб Китай зробив якісь кроки щодо (передачі Росії, – ред.) летальної зброї. Ми вважаємо, що російська війна в Україні поставила Китай у скрутне становище", – сказала вона.

При цьому Жан-П'єр наголосила, що кожен крок Китаю назустріч РФ ускладнює його взаємодію з країнами Європи та рештою світу.

Постачання китайської зброї у РФ

Одразу два західних агентства CNN і The Wall Street Journal повідомили, що Китай вивчає можливість постачання Росії безпілотників, артилерії та боєприпасів. Ймовірно, ще не ухвалено остаточного рішення.

За їхніми даними, останніми тижнями американська розвідка отримала інформацію, яка може свідчити про те, що Пекін схиляється на користь передачі озброєння.

Крім поставок безпілотників Пекін може розглядати передачу боєприпасів – скоріше для стрілецької зброї, а не для артилерії.

Президент США Джо Байден у свою чергу попередив, що якщо Китай постачатиме Росії летальну зброю для війни проти України, США дадуть відповідь жорсткими санкціями.

Читайте також:
Україна, ймовірно, зможе піти у серйозний контрнаступ у 2026 або 2027 роках, – The Economist Україна, ймовірно, зможе піти у серйозний контрнаступ у 2026 або 2027 роках, – The Economist
Лише четверта частина заявок про зруйноване та пошкоджене житло проходить верифікацію Лише четверта частина заявок про зруйноване та пошкоджене житло проходить верифікацію
ЄС розглядає запровадження санкцій проти російських проєктів із виробництва СПГ ЄС розглядає запровадження санкцій проти російських проєктів із виробництва СПГ
В Україні створять реєстр осіб, які постраждали від агресії РФ: Рада підтримала законопроєкт В Україні створять реєстр осіб, які постраждали від агресії РФ: Рада підтримала законопроєкт