Втрати росіян: 6 5 0 6 4 0 (+1470)
USD
НБУ
41.21
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.96
Готівка
46.40

Канабіс більше не є важким наркотиком, – постанова уряду

Постанова почне діяти з 16 лютого 2027 року
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Кабінет міністрів України підтримав постанову, згідно з якою канабіс буде виключено з переліку особливо небезпечних речовин. Про це інформує Міністерство охорони здоровʼя у Telegram.

"Канабіс, смола канабісу, екстракти й настойки канабісу будуть виключені з переліку особливо небезпечних речовин, обіг яких заборонено", – йдеться у повідомленні.

Згідно з рішенням з переліку особливо небезпечних психотропних речовин, обіг яких заборонено, буде виключено тетрагідроканнабіол та психотропні речовини. 

Постанова також дозволяє культивування рослин роду коноплі для промислових цілей, за умови, що використання насіння, зібраного із сортів рослин, у висушеній соломі яких гранично допустимий вміст концентрації тетрагідроканнабінолу не перевищує 0,2%.

З 16 лютого 2027 року гранично допустимий вміст концентрації тетрагідроканнабінолу у висушеній соломі конопель для промислових цілей має не перевищувати 0,3%.

Постанова набуде чинності 16 серпня 2024 року одночасно із введенням в дію Закону №3528-IX про медичний канабіс.

Що передувало?

15 лютого президент України Володимир Зеленський підписав закон про легалізацію медичного канабісу. Він набуває чинності через пів року після його оприлюднення.

Проте розроблення нових наркотичних засобів або психотропних речовин дозволяється лише з метою їх застосування у медичній практиці з дотриманням законодавства про лікарські засоби або для використання у науковій та науково-технічній діяльності.

Хто потребує медичного канабісу?

Понад 6 млн українців, які щодня страждають на нестерпний біль, потребують медичного канабісу.

Серед них є пацієнти, що борються з онкологією, епілепсією, ветерани з симптомами посттравматичного стресового розладу (ПТСР), а також люди з хворобою Паркінсона та іншими серйозними захворюваннями.

Особливо канабісу потребують військові для лікування психологічних розладів, посттравматичних розладів – це фантомні болі, які виникають після ампутації кінцівок.

Читайте також:
МОЗ назвало хвороби, при яких пацієнтам призначають ліки на основі медичного канабісу
Шмигаль: Уряд найближчим часом запровадить бронювання за принципом "воюй або працюй"
Уряд перейменував два міністерства
Електронна система регулювання обігу медичного канабісу запрацює з жовтня, – МОЗ