Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Google має білі листи сайтів та використовує дані з Chrome для алгоритмів пошуку, – витік документації

Також компанія використовує дані про кліки користувачів для того, щоб вирішити, яку вагу мають ті чи інші посилання у рейтингу
Пошуковий рядок у Google
Джерело: відкриті джерела

Ренд Фішкін з компанії SparkToro, який займається розробкою інструментів для дослідження ринку та аналізу аудиторії, отримав лист від особи, яка стверджувала, що має доступ до масового витоку документації API з відділу пошуку Google. І це все показує, що компанія має білі листи сайтів, використовує дані з Chrome для алгоритмів пошуку, інформує 9to5Mac.

Як пише видання, в цій документації Google пояснює, як працює система пошуку, які компоненти впливають на генерацію результатів, та багато іншого. Всього документація має понад 2,5 тис. сторінок та містить 14 тис. 014 атрибутів (функцій API), які надходять із внутрішнього "Сховища API вмісту" Google.

"Витік, ймовірно, походить з GitHub, де компанія випадково зробила документацію загальнодоступною на період з 27 березня і по 7 травня. Серед подробиць – компанія сама вирішує, які сайти можна відображати зверху пошуку для таких тем, як інформація про вибори чи подорожі", – зазначив Фішкін.

Також розповів, що компанія має своєрідні білі списки, для яких сайти мають позначки типу isCovidLocalAuthority та isElectionAuthority. Зокрема у 2019 році під час початку пандемії компанія також власноруч обирала, які сайти з інформацією про коронавірус відображати першими.

"Документи свідчать, що Google обчислює кілька типів показників, які можна викликати за допомогою переглядів у Chrome, пов’язаних як з окремими сторінками, так і з доменами. Тобто відстежує, на які сторінки користувачі браузера переходять найбільше, та пропонує їх у видачі у вигляді найпопулярніших або ж найважливіших сторінок на сайті. Хоча раніше й запевняли, що жодні дані з Chrome не використовують", – додав Фішкін.

Новини за темою: В Google Chrome додали нові функції безпеки та продуктивності

Використання рейтингів та кліків

Водночас стало відомо й те, що компанія використовує рейтинги своєї платформи для перевірки якості EWOK для формування пошуку. А ще – дані про кліки користувачів для того, щоб вирішити, яку вагу мають ті чи інші посилання у рейтингу.

"Якщо певні сторінки на сайтах не мають кліків, вони потрапляють в індекс низької якості, а посилання ігнорується. Натомість якщо сторінки мають багато кліків з підтверджених пристроїв – мають вищий індекс якості та стають надійними", – пояснив Фішкін.

І тоді, коли SEO-спеціалісти ознайомилися з документацією, то заявили, що остання суперечить публічним заявам Google про те, як працює пошук. Сама ж компанія поки ніяк не прокоментувала ситуацію.

Новини за темою: Google посилює боротьбу з поштовими спамерами

Разом з тим з осені 2023 року Google оголосила, що ключі доступу, які техгігант позиціював як "початок кінця" для звичних паролів, стають методом входу за замовчуванням для всіх користувачів. У компанії тоді стверджували, що ключі доступу – це стійка до фішингу альтернатива паролям, яка дозволяє користувачам входити в облікові записи за допомогою тих самих біометричних даних або PIN-кодів, які вони використовують для розблокування своїх пристроїв.

Читайте також:
Instagram додав нову функцію: Тепер пісні з'являться в профілі
Київ став доступний у додатку Refill: Що це і як працює
Spotify додасть інформацію про ціни у свій додаток на iOS
Ділитися улюбленими піснями з іншими людьми: YouTube Music запускає функцію "Особисте радіо"