Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Експерти вважають, що РФ не зможе підтримувати наступальні операції у 2023 році: Причини

Наступальні операції Росії під загрозою зриву через гострий дефіцит боєприпасів
Джерело: відкриті джерела

Нездатність російської оборонно-промислової бази вирішити проблему нестачі боєприпасів, ймовірно, перешкоджатиме здатності військ РФ підтримувати наступальні операції на сході України у 2023 році. Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

"Російські війська досягли деяких перемог на перших етапах вторгнення завдяки швидкому використанню живої сили та опорі на перевагу в артилерії, а нездатність Кремля замінити витрачений особовий склад і боєприпаси може ще більше підірвати його здатність вести затяжні бої", – вважають експерти.

За наявними даними, щоденна інтенсивність артилерійського вогню Росії знизилася в деяких районах на 75%, що є історичним мінімумом з початку російського повномасштабного вторгнення.

Російські джерела теж усе частіше визнають, що дефіцит боєприпасів і постачання суттєво обмежує здатність російських військ просуватися вперед. У ISW заявили, що росіяни вичерпали свої запаси 122-мм і 152-мм калібру та інші резерви влітку 2022 року. Вони вважали, що надмірні артилерійські атаки призведуть до швидших результатів.

"РФ тепер повинна перекидати додаткові снаряди з тилових районів та закуповувати додаткові боєприпаси в іноземних держав, щоб протидіяти такій нестачі, що призведе до зниження темпу стрільби. У Росії все частіше визнають, що фундаментальні проблеми, такі як дефіцит боєприпасів і нездатність забезпечення військ, серйозно перешкоджають проведенню наступальних операцій", – пояснюють аналітики.

Додамо, що війська РФ вже втратили в Україні більше військової техніки та озброєння, ніж їхнє угруповання мало на момент повномасштабного вторгнення 24 лютого.

До того ж, за словами начальника ГУР Міноборони України Кирила Буданова, російська армія з початку осені почала зіштовхуватися з технічним голодом, наразі їм критично не вистачає танків. А єдиний авіаносець РФ "Адмірал Кузнєцов" знаходиться в аварійному стані, неможливе навіть його переміщення на воду. 

Читайте також:
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії