Втрати орків: 4 9 1 0 8 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40

Данія цілком може отримувати паливо російського виробництва для своєї авіації, - ЗМІ

Російське походження могли мати майже 2 млн літрів авіапалива в Данії

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Частина пального, яке надходить до Данії для літаків Повітряних сил країни, може надходити з Росії. Про це пише донське видання Ekstra Bladet.

Журналісти вважають, що російське походження могли мати майже 2 млн літрів авіапалива, яке закупили для Повітряних сил Данії, хоча формально його придбали не в російських продавців.

Проаналізувавши кілька документів, журналісти припустили, що частину пального постачальники закуповували в аеропорту Стамбула та в турецької компанії BP. Дані аналітичної компанії Datadesk свідчать, що ця компанія торгує з індійською Nayara Energy, в якій є частка власності "Роснєфті".

При цьому відомо, що понад 50% усього імпорту палива до Туреччини надходить із Росії.

Новини за темою: Незважаючи на санкції. До списку Forbes увійшла рекордна кількість російських мільярдерів

Тим часом в армії Данії не проводили детальних досліджень щодо походження палива, зазначає видання.

Хоча з травня 2022 року закупівельне агентство FMI вимагає від постачальників розписку, що вони дбають про дотримання західних санкцій.

Формально FMI може просити в постачальників сертифікат про походження пального, але оскільки переважна більшість пального проходить через данський НПЗ, його можуть вказувати як джерело походження.

У FMI у відповіді на запит фактично визнали, що не можуть встановити, чи не проходила якась частка палива через підприємство в Індії, де має частку власності "Роснєфть".

Обхід санкцій

Як неодноразово повідомлялося, Росія намагається обходити західні санкції різними шляхами. Наприклад, російська влада і компанії об'єдналися і звернулися до Марокко і Туреччини для використання їхніх портів в ухиленні від санкцій проти РФ.

Щодо інших компонентів, то, наприклад, підрядники підприємств, які виготовляють найнебезпечнішу з керованих російських ракет "Кинджал", досі уникають західних санкцій і отримують необхідні для роботи товари з Європи.

Тим часом на Заході намагаються боротися з цією проблемою. Зокрема, Швейцарія відкрила перше кримінальне провадження щодо порушення санкцій проти Росії. Неназвана компанія порушила швейцарські правила через використання дочірніх компаній за кордоном.

Читайте також:
РФ почала наступ раніше запланованих термінів і розширила зону боїв майже на 70 км, – Сирський
Зеленський про захист Харківщини: РФ не дійшла до основних ліній оборони
Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW