Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Зеленський звільнив заступника керівника ОП Шурму

Ростислава Шурму призначали заступником Андрія Єрмака у 2021 році
Ростислав Шурма
Джерело: відкриті джерела

Президент Володимир Зеленський звільнив Ростислава Шурму з посади заступника керівника Офісу президента України. Відповідний наказ з'явився на сайті глави держави.

"Звільнити Шурму Ростислава Ігоревича з посади заступника керівника Офісу президента України", – йдеться в указі за 3 вересня 2024 року.

Хто такий Шурма?

Ростислав Шурма народився 17 вересня 1983 року у Львові. Закінчив університет "Києво-Могилянська академія" – спеціальність "економіка та підприємництво", Київський економічний університет ім. Гетьмана – спеціальність "економічна теорія" та Московську школу управління "Сколково".

У 2003–2005 роках працював фінансовим менеджером в компанії Procter and Gamble Eastern Europe.

З 2006 року працював у групі "Метінвест". Очолював управління стратегії, працював фінансовим директором Макіївського металургійного заводу, фінансовим директором дивізіону сталі та прокату "Метінвест", заступником директора металургійного дивізіону "Метінвест". А у 2005–2006 роках працював консультантом BCG.

За даними руху "Чесно", в четвертому скликанні Верховної Ради був помічником-консультантом на громадських засадах народного депутата Ігоря Шурми, який є його батьком. У 2010 році був обраний депутатом Донецької обласної ради 6-го скликання від "Партії регіонів" 76-м номером у списку як член партії.

У 2019 році балотувався до Верховної Ради від партії "Опозиційний блок" 6-м номером у списку як член партії. Того ж року зробив внесок до виборчого фонду Олександра Вілкула на 893 000 гривень. Відомо, що він задонатив 1,45 млн гривень Дніпропетровській обласній організації партії "Опозиційний блок".

У 2020 році стало відомо, що у Запоріжжі за каденції міського голови Володимира Буряка група фірм, пов’язаних з Шурмою, отримала 245 га землі під сонячні електростанції без конкурсу, а деякі ділянки перейшли до них з порушенням Генплану. Більшість фірм-отримувачів землі були пов’язані з інвестиційним фондом "Геліос", який очолював Ростислав Шурма. Запорізький центр розслідувань писав, що він пов'язаний з оборудкою на "зеленому тарифі", тобто був причетний до сонячних станцій на підключення яких "Запоріжжяобленерго" витратило 150 мільйонів гривень.

Новини за темою: Зеленський зустрівся з головами ОВА: Які доручення вони отримали

У 2020 році також був позаштатним радником Офісу президента.

А у 2021 Ростислава Шурму указом Володимира Зеленського призначили заступником керівника Офісу президента Андрія Єрмака.

У 2022 році журналісти "Економічної правди" писали про причетність Шурми до сумнівних оборудок в енергетиці та зв'язок з угрупованням чиновників, яких контролював держзрадник Андрій Деркач.

Того ж року став членом наглядової ради "Нафтогазу". Тоді ж заявив, що націоналізація "Укрнафти" відбулась через відмову компанії постачати нафтопродукти українській армії. Проте колишнє керівництво компанії це заперечувало.

У лютому 2024 року НАЗК склало протокол на Шурму через конфлікт інтересів під час засідань комітету електроенергетики при ОП, на якому він сам головував.

До речі, радник керівника ОП Владислав Власюк нещодавно став уповноваженим з питань санкційної політики.

Читайте також:
Більш ніж на 90% усе виписано в плані перемоги України у війні, - Зеленський
Україна не може оснастити навіть 4 із 14 необхідних бригад, – Зеленський
Зеленський розкрив основні пункти плану перемоги, який покаже Байдену
Зеленський розповів, про що говорив з Трампом два місяці тому