Втрати орків: 5 0 7 6 5 0 (+1390)
USD
НБУ
40.48
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.82
Готівка
44.75

Зеленський запросив скликання ради Україна – НАТО через дії РФ у Чорному морі

Зустріч має відбутися днями

Президент України Володимир Зеленський

Джерело: Офіс Президента

Президент Володимир Зеленський під час сьогоднішньої телефонної розмови з генсеком блоку Єнсом Столтенбергом попросив невідкладно скликати раду Україна – НАТО через агресивні кроки РФ у Чорному морі. Про це український лідер сказав під час вечірнього відеозвернення.

Глава держави розповів, що під час розмови сторони торкнулися теми про безпекову ситуацію, зокрема російські агресивні кроки в Чорному морі.

"Будь-яка дестабілізація в цьому регіоні, зрив роботи наших експортних шляхів означатимуть проблеми з відповідними наслідками для всіх у світі. Цінова криза – найменший із можливих наслідків", – сказав він.

За його словами, вони також обговорили кроки з розблокування та забезпечення сталої роботи "зернового коридору".

"У нашій співпраці ми перейшли на новий вищий рівень – рівень ради Україна – НАТО. І цей механізм може спрацювати. Я звернувся до Єнса з пропозицією невідкладно скликати таку раду для відповідних кризових консультацій. Днями зустріч відбудеться. Безпечну кризу в Чорному морі ми можемо подолати", – зазначив Зеленський.

Нагадаємо, телефонна розмова Зеленського та Столтенберга відбулася сьогодні. Про подробиці розмови ми писали тут.

Ситуація із "зерновим коридором"

Як відомо, Росія заявила про те, що продовжувати термін дії "зернової угоди", строк якої спливає 17 липня, не буде. За словами прессекретаря президента РФ Дмитра Пєскова, сторони не виконали вимог Москви.

Пізніше Зеленський зазначив, що розмовляв з приводу зриву "зернової угоди" з генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррешем.

На тлі загострення ситуації у чорноморському регіоні президент Української зернової асоціації Микола Горбачов заявив, що зернова угода без участі Російської Федерації працюватиме.

Читайте також:
Міноборони запустило пілотний проєкт з реабілітації військових
США, як і раніше, виступають проти того, щоб Україна била по РФ ракетами ATACMS: А якими тоді можна?
Варшава готова зайнятися навчаннями українського підрозділу з громадян, які втекли до Польщі, - МЗС
Росія може готуватися до агресивних провокацій у Балтійському регіоні, – Зеленський