Втрати орків: 4 8 4 0 3 0 (+1740)
USD
НБУ
39.55
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.43
Готівка
43.00

Зброя РФ допоможе Ірану посилити захист від авіаударів Ізраїлю, – джерела

Наразі невідомо, скільки систем ППО Тегеран отримав від Москви та скільки з них уже працюють на місцях

Атака Ірану на Ізраїль. Фото ілюстративне

Джерело: відкриті джерела

Росія розглядає можливість передати Ірану сучасні винищувачі та технології ППО у зв'язку зі зростаючим оборонним співробітництвом між державами. Завдяки цьому Тегеран зможе легше відбити можливі ізраїльські чи американські авіаудари, повідомляє The Washington Post, посилаючись на джерела.

Видання пише, що минулого року в березні російський виробник зброї "Старт" запросив іранську делегацію на екскурсію на оборонний завод. А там, зокрема, виробляють російські системи ППО для збивання літаків.

"Підприємство перебуває під санкціями США за підтримку війни РФ проти України. Завод виробляє мобільні пускові установки та інші компоненти для зенітних батарей, у тому числі російські С-400. У витоку документів, які отримало видання, мовиться, що цей тур – демонстрація науково-технічного потенціалу й виробничих можливостей, які російська сторона може запропонувати Ірану", – йдеться у публікації.

Чи купив Тегеран російську зброю після цього візиту – невідомо. Проте це символізує посилення партнерства між державами й те, що Росія може стати важливим фактором у війні Ірану проти Ізраїлю, вважають журналісти.

І додають, що Тегеран відкрив нову сторінку дипломатичних відносин між країнами, погодившись передати РФ тисячі безпілотників і ракет для війни проти України. Невідомо, скільки систем ППО Іран отримав від Росії та скільки з них уже працюють на місцях.

Співпраця Ірану й РФ

"Угоди щодо зброї є частиною ширшої співпраці між РФ та Іраном. Документ включає спільне виробництво ударних безпілотників у Росії, обмін технологіями та оцінку розробленої зброї одразу на полі бою. Співпраця приносить значні переваги для обох держав, підвищуючи статус Ірану з молодшого союзника до стратегічного партнера РФ", – зазначає видання.

Водночас журналісти, посилаючись на представників розвідки, зауважують, що Росія таємно працює над передачею Ірану винищувачів Су-35 – одного з найпотужніших російських винищувачів-бомбардувальників. Це може значно модернізувати та посилити іранські військово-повітряні сили, оскільки зараз вони здебільшого складаються з відремонтованих американських і радянських літаків.

Москва також пообіцяла технічно допомогти з розробкою іранських супутників-шпигунів і сприяти будівництву ракет, щоб відправити якомога більше таких супутників у космос. Публічних доказів того, що РФ вже поставила винищувачі Су-35 Ірану, немає. За словами представника розвідки США та Близького Сходу, який детально знає угоду, Тегерану складно оплатити літаки, тож поставки затримуються.

Також Іран давно хотів придбати в Росії зенітно-ракетні установки для захисту своїх ядерних і військових обʼєктів від потенційного удару США чи Ізраїлю. У 2007 році Тегеран уклав угоду про придбання систем С-300, але Москва затримала їх поставку під тиском США і європейських держав. Відтоді Іран намагався придбати у російської сторони більш потужну систему С-400, хоча публічно невідомо, чи зважилася Москва передати їх.

"Росія також отримує користь від співпраці з Іраном. На додаток до тисяч безпілотників, закуплених в Ірані, наприкінці минулого року Москва погодилася купити додаткові товари військового призначення на суму близько двох мільярдів доларів, зокрема системи радіоелектронної боротьби, які були пріоритетом для російської армії в Україні", – підсумовує видання.

Новини за темою: США не будуть збивати дрони над Україною, як це було в Ізраїлі, – Кірбі

Іран атакував Ізраїль

У ніч на 14 квітня Іран випустив у бік Ізраїлю 185 безпілотників, 36 крилатих ракет та 110 ракет класу "земля-земля".

Ізраїльські ЗМІ стверджували, що країні вдалося перехопити 99% запущених іранських ракет та дронів. У ЦАХАЛ заявляли про незначну шкоду однієї ізраїльської військової бази. Західні країни засудили іранську атаку, генсек ООН стверджував, що світ не може дозволити собі ще одну війну і закликав до деескалації.

А президент Ізраїлю Ісаак Герцог сказав, що повітряна атака з боку Ірану, яка сталася в ніч на 14 квітня, – це "оголошення війни".

Читайте також:
В Литві оштрафували компанію за придбання товарів у підсанкційних російських підприємств
За 2 місяці Росія скинула 20 авіабомб на Бєлгород і область, - британська розвідка
Україна створює мережу секретних підприємств з виробництва зброї, – ЗМІ
Рада дозволила працівникам "Укрпошти" використовувати зброю