Втрати орків: 4 7 2 1 4 0 (+1270)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

ЄС і Україна визнаватимуть та виконуватимуть судові рішення один одного

Договірні відносини між Україною та Євросоюзом будуть встановлені 1 вересня 2023 року

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Рада ЄС погодилася встановити договірні відносини з Україною в рамках Гаазької конвенції про визнання та виконання іноземних судових рішень у цивільних або комерційних справах (так звана Конвенція про судові рішення). Про це повідомляє пресслужба Ради Євросоюзу.

Зазначається, що ця Гаазька конвенція, укладена у 2019 році, є міжнародним договором, який зобов’язує держави-учасниці визнавати та виконувати судові рішення, винесені у цивільних або комерційних справах в інших державах-учасницях.

У 2022 році Україна ратифікувала Конвенцію, згідно з якою договірні відносини між Україною та ЄС будуть встановлені 1 вересня 2023 року, якщо жодна з них не заперечуватиме.

Держави-члени Європейського Союзу вважають, що немає фундаментальних перешкод, таких як пов’язані з незалежністю та ефективністю судової системи, боротьбою з корупцією чи дотриманням основних прав, які могли б перешкодити Євросоюзу вступити в договірні відносини з Україною.

Таким чином, сьогоднішнє рішення відкриває шлях для вступу ЄС у договірні відносини з Україною відповідно до Конвенції про судові рішення. Це сприятиме визнанню та виконанню судових рішень Євросоюзу та України у цивільних та комерційних справах, що робить його важливим інструментом сприяння міжнародній торгівлі, зазначають в ЄС.

Читайте також:
Україна за рік піднялась на 18 позицій у світовому рейтингу свободи слова
Україна укладе з Великою Британією угоду про сторічне партнерство
Українським спортсменам рекомендують відмовитися від контактів і спільних фото з росіянами на Олімпіаді
Україна вийшла на довоєнний рівень експорту, побивши рекорд у квітні