Втрати орків: 4 8 4 0 3 0 (+1740)
USD
НБУ
39.72
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.81
Готівка
43.15

В Україні більшість підприємств не сплачують податки, які б мали сплачувати згідно з законом: Причини

Податкова система не відповідає рівню економічного розвитку України, вважає Длігач

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

В Україні переважна більшість підприємств не сплачують податки, які б мали сплачувати згідно з законом. Однією з причин є те, що підприємствам "дозволяють" не сплачувати податки. Таку думку в інтерв'ю UWN висловив доктор економічних наук, співзасновник Центру економічного відновлення Андрій Длігач.

"Податкова система не відповідає рівню економічного розвитку України. Давайте подивімося просто по цифрах: 91% підприємств "оптимізують" податки. (Сюди входять і ФОПи, які б мали офіційно виплачувати заробітну плату, і сплата податку на додану вартість, – ред.) Так ось, переважна більшість з цих 91% підприємств не сплачують податки, які б мали сплачувати, згідно з законом", – сказав Длігач.

Однією з причин, чому підприємства не сплачують податки, на думку доктора економічних наук, є той факт, що бізнес, який сплачує повністю податки, стає повністю неконкурентноспроможним. 

Іншою ж причиною є те, що підприємствам "дозволяють" не сплачувати податки. 

"Це дозволяє та сама податкова, наші силовики. Бо їм вигідніше заробити на тому, щоб сплачували їм, а не державі. Наша держава якраз і базується на тому, щоб не дати бізнесу працювати чесно. Щоб не дати громадянам жити чесно. Щоб тримати і бізнес, і громадян в патерналізмі – щоб ми постійно змушені були "домовлятися" з державою, боятися перевірок, сплачувати. А ця сплата і формує глибинну державу. Зрештою 450 млрд гривень – корупційна рента в країні в довоєнний рік", – констатує фахівець. 

Співзасновник Центру економічного відновлення переконаний: в Україні необхідно знизити податки, аби привести податкову систему у відповідність до економічного рівня розвитку нашої держави. В такому б випадку, сплачуючи менші податки, бізнес спрямовував би дохід на реінвестування (розширення підприємства, збільшення рівня заробітних плат тощо, – ред.). В подальшому за рахунок реінвестування підприємство б уже сплачувало більші податки до держави.

Нагадаємо, фізособи-підприємці, які перебувають  на спрощеній системі оподаткування, повинні дотримуватися граничної межі щодо своїх доходів. Адже  у  разі її перевищення їм доведеться перейти на загальну систему оподаткування. Зазначений показник прив'язаний до розміру  мінімальної зарплати. Деталі – тут.

Крім того, у 2023 році Податкова служба планує провести перевірку 2551 компанії та 1461 ФОПу.

Читайте також:
Уряд має забезпечити ринок збуту українського вугілля, інакше можуть зникнути цілі міста, – експерт
Ситуація на державних шахтах викликає дуже багато питань, – експерт
У Києві викрили енергетичну компанію, що не сплатила 132 мільйони гривень податків
В Україні кількість "кас у смартфоні" вдвічі перевищує традиційні