Втрати орків: 4 9 1 0 8 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40

У світовому рейтингу мільярдерів від Forbes залишилися пʼять українців. Коломойського в списках немає

Найбагатшим у світі, за версією Forbes, є французький бізнесмен Бернар Арно зі своєю родиною
Ігор Коломойський
Джерело: відкриті джерела

Аналітики оновили світовий рейтинг мільярдерів від Forbes, зазначивши, що нині більше мільярдерів, ніж було будь-коли: загалом 2 тис. 781 – на 141 більше, ніж минулого року. Серед учасників цьогорічного списку опинилися п'ять українців, з рейтингу вибув бізнесмен Ігор Коломойський, який перебуває в СІЗО.

Тож у світовому рейтингу найбагатших серед громадян України опинилися:

  • власник ДТЕК і співвласник "Метінвест" Рінат Ахметов зі статками 4 мільярди доларів, який посів 785-те місце;
  • власник групи Interpipe Віктор Пінчук опинився на 1623-му місці в списку. Статки олігарха за рік скоротилися на 100 млн доларів – до 2 млрд доларів;
  • власник Smart Holding Вадим Новинський з 1,2 млрд доларів (-200 млн доларів) посів 2410-те місце;
  • акціонер Ferrexpo Костянтина Жеваго  – на 2410-му місці. Його багатство за рік скоротилися на 100 млн доларів – до 1,2 млрд доларів;
  • співвласник групи "Приват" Геннадій Боголюбов займає 2692-ге місце в рейтингу. Його статки за рік зменшилися на 100 млн доларів – до мільярда.

Натомість найбагатшим у світі, за версією Forbes, є французький бізнесмен Бернар Арно зі своєю родиною. Статки власника світового лідера індустрії моди LVMH оцінюють у 195 мільярдів доларів.

"Рекордний рік за десятизначним статком зробив клас мільярдерів більшим і багатшим, ніж будь-коли. Вони багатші, ніж будь-коли, загальна вартість становить 14,2 трильйона доларів, що на 2 трильйони доларів більше, ніж у 2023 році, і на 1,1 трильйона доларів більше. Дві третини учасників списку стали багатшими, ніж рік тому і лише чверть є біднішими", – пише видання.

Хто очолював рейтинги мільярдерів в Україні 2023 року?

В Україні станом на листопад минулого року лишалося всього два мільярдери – це бізнесмени Рінат Ахметов і Віктор Пінчук.

Журнал NV зазначав, що такої ситуації не було щонайменше з 2006 року, за той час, скільки NV аналізує і щоосені публікує список найбагатших бізнесменів.

Тож торік видання презентувало не сотню, а всього тридцять найбагатших українців. Зокрема, в топ-3 потрапили:

  1. Рінат Ахметов (СКМ) зі статками 6,59 млрд доларів (-43%);
  2. Віктор Пінчук (EastOne) – 1,72 млрд доларів (-34%);
  3. Петро та Олексій Порошенки (Roshen) з 954 млн доларів (-37%).

Вадим Новинський був на 8-му місці, а Ігор Коломойський опустився аж на 9-те.

Новини за темою: За останні три роки п’ять найбагатших людей світу подвоїли статки. У цей же час майже 5 мільярдів людей стали біднішими, – дослідження

Додамо

До нинішнього рейтингу найбагатших людей світу за версією журналу Forbes увійшли 125 російських мільярдерів. Попри війну і санкції, цей показник став рекордним.

Кількість російських мільярдерів у світовому рейтингу Forbes зросла за рік зі 110 до 125 осіб. Водночас 2022 року, після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, кількість мільярдерів із Росії в рейтингу скоротилася до 88. Попередній рекорд фіксували 2021 року – 123 людини.

Найбагатшим росіянином у Forbes назвали власника "Лукойлу" Вагіта Алекперова зі статками в розмірі 28,6 мільярда доларів.

Читайте також:
Коломойському оголосили підозру в організації замовного вбивства
Україна за рік піднялась на 18 позицій у світовому рейтингу свободи слова
Олігарха-втікача Онищенка заочно засудили до 15 років: Визнали винуватим в організації "газової схеми"
Незважаючи на санкції. До списку Forbes увійшла рекордна кількість російських мільярдерів