Втрати росіян: 6 2 3 9 9 0 (+1270)
USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95

У Новоросійську українські дрони атакували великий десантний корабель РФ. Відео

У мережі показали кадри самої атаки на корабель
Джерело: wikipedia

У Чорному морі біля берегів Новоросійська (Краснодарський край, РФ) у ніч на 4 серпня було атаковано великий десантний корабель Північного флоту Росії. Відео атаки поширюється в соцмережах, при цьому, за даними українських ЗМІ, операцію підтвердили в СБУ.

Що сталося?

Уранці 4 серпня Міноборони Росії опублікувало заяву про атаку українських надводних дронів в акваторії Новоросійська. Там розповіли, що в атаці брали участь два дрони, а саму атаку було "відбито".

Через деякий час один із так званих російських "воєнкорів" у своєму Telegram-каналі опублікував відео, як біля берегів Новоросійська буксирують пошкоджений корабель, попередньо, проєкту 775 "Оленегорский горняк".

У мережі від росіян одразу ж посипалися обурливі коментарі в бік Міноборони РФ, мовляв, там же заявили, що атаку відбито.

Крім того, за даними місцевих тг-каналів, крім корабля в акваторії Чорного моря було атаковано "нафтовий маяк".

Хто проводив операцію?

Як пише "Українська правда" з посиланням на джерела в СБУ, операцію проводили саме співробітники Служби безпеки України спільно з Військово-морськими силами ЗСУ.

Також спецслужба показала відео самої атаки.

"На відео видно, як надводний дрон СБУ, насичений 450 кілограмами тротилу, атакує ворожий корабель, де перебуває близько 100 осіб екіпажу", – коментують кадри джерела в Службі безпеки України.

Унаслідок атаки "Оленегорский горняк" дістав серйозну пробоїну і поки що не може виконувати свої бойові завдання. "Тому всі заяви росіян про "відбиту атаку" – фейк, зазначив співрозмовник.

Що відомо про БДК "Оленегорский горняк"?

У Вікіпедії корабель описується як "найкращий десантний корабель Північного флоту 2007 року".

Судно входить до 121-ї бригади десантних кораблів Північного флоту РФ, однак, з огляду на атаку на нього в Чорному морі, корабель було перебазовано туди після повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

На озброєнні "Оленегорского горняка" стоять дві здвоєні 57-мм артилерійські установки АК-725, дві пускові установки реактивної системи залпового вогню А-215 "Град-М", чотири пускові установки переносного зенітно-ракетного комплексу "Стріла-2".

На борту можуть розташовуватися до 500 тонн техніки і вантажів, а також 225 осіб особового складу.

Як відомо, українські військові не вперше проводять операцію проти російських кораблів у Чорному морі. Минулого року ракети українського виробництва "Нептун" завдали серйозних ушкоджень російському крейсеру "Москва", внаслідок чого він пішов на дно.

Пізніше кораблі РФ були атаковані в Севастопольській бухті, після чого в СБУ підтвердили, що операція була успішною.

Читайте також:
Латвія на початку 2025 року має намір провести міжнародний саміт "Коаліції дронів"
У Києві зловмисники намагалися проникнути на об'єкт Міноборони
У Вовчанську точаться бої всередині багатоповерхівок
Польща допоможе збивати російські ракети над Україною, щоб захистити АЕС