Втрати росіян: 6 5 0 6 4 0 (+1470)
USD
НБУ
41.21
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.96
Готівка
46.40

ТЦК приходить на металургійні заводи і мобілізує працівників, – президент "Укрметалургпрому"

Наразі на деяких металургійних заводах вже мобілізовано від 3500 до 10 000 робітників
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Бізнес-асоціації закликали Кабінет міністрів України створити і схвалити доцільний механізм економічного бронювання на тлі мобілізації працівників. Про це йшлося під час обговорення питання економічного бронювання на форумі "Український експорт: вікно відчиняється?", пише "ЕП".

"ТЦК йде не шукати тих, хто ухиляється, а приходить на робоче підприємство, стоїть на прохідній і за пів дня виконує норму за два-три місяці", – сказав президент ОП "Укрметалургпром" Олександр Каленков.

За його словами, всі підприємства об'єднання визнані критично-важливими для економіки, на них мобілізовано в середньому 20% працівників. Наприклад, на заводі "АрселорМіттал" у Кривому Розі вже мобілізовано 3,5 тисячі робітників, на підприємствах "Метінвесту" – близько 10 тисяч робітників, заявив Каленков.

"Наші підприємства створюють багато робочих місць в інших галузях і інших регіонах присутності. Одне робоче місце в нашій галузі створює вісім у інших галузях", – зазначив він.

Своєю чергою перший заступник гендиректора "Інтерпайп" Денис Морозов уточнив, що промислова компанія може забронювати лише до 50% працівників, що ускладнює роботу.

Підприємці закликали уряд розробити таку модель бронювання, яка б враховувала економічну складову бізнесу, бо вона у всіх різна.

"Будь-який підхід, де враховується заробітна плата, – це також спірне рішення", – вважає Олександр Каленков.

Нагадаємо, відстрочка від мобілізації дається на період воєнного стану. Так як в Україні воєнний стан та мобілізацію оголошують на три місяці, після цього треба знову йти до ТЦК та поновлювати документ. 

Читайте також:
Сервіс рекрутингу у застосунку "Резерв+" запуститься у жовтні
Відстрочка від мобілізації діє упродовж трьох місяців на період воєнного стану. Що робити далі
Ухилення від мобілізації: На Волині працівниця ТЦК отримала штраф за 600 доларів хабаря
В Україні припинили мобілізацію обмежено придатних до 25 років