Втрати орків: 4 6 7 4 7 0 (+1320)
USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00

Ціни на землю зросли від початку року на 20%, – Мінагрополітики

З початку року відбулось 13 тисяч угод купівлі-продажу землі
Джерело: відкриті джерела

Ціна купівлі-продажу землі сільськогосподарського призначення в Україні у січні – квітні 2023 року зросла в середньому на 20%. Про це заявив заступник міністра агрополітики та продовольства з питань цифрового розвитку Денис Башлик, повідомляється на сайті міністерства.

"На сьогодні за чотири місяці 2023 року ми маємо вже 13 тис. угод купівлі-продажу, і це лише початок. Середня ціна вже зросла приблизно на 20%", – розповів Башлик.

Заступник Мінагрополітики зауважив, що попит на землю, як і у 2021 році, залишається.

Новини за темою: У ЄС досягли компромісу з п'ятьма країнами, які обмежили агроімпорт з України: Що вирішили

Ринок землі, як і земельна реформа, працює вже другий рік. Також працюють електронні земельні аукціони.

Земельна реформа 

В липні 2021 року Верховна Рада прийняла закон щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення. Згідно з законом громадяни України можуть купувати сільськогосподарські земельні ділянки, однак не більше 100 гектарів в одні руки.

В перший рік роботи ринку було проведено приблизно 66 тис. угод купівлі-продажу земельних ділянок, які раніше перебували під мораторієм. Їхня загальна площа склала 153 тис. га. Під час 2022 року кількість угод досягла 53 тисяч.

З 1 січня 2024 року має розпочатися другий етап відкриття ринку землі. Крім фізичних осіб право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення зможуть набувати і юридичні особи, створені та зареєстровані за законодавством України, учасниками  яких є громадяни України, держава, або територіальні громади.

Загальна площа земельних ділянок, що перебувають у власності громадянина України або юридичної особи, не може перевищувати 10 тисяч гектарів.

Читайте також:
Аби отримати комунальну землю, приватне товариство незаконно зареєструвало право власності на голубник, що знаходився на тих землях
Окупанти майже 180 разів обстріляли українські ТЕС від початку війни
Ситуація на фронті загострилась, – Сирський
Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України