Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Столтенберг заявив, що Курська операція є законною і не потребує погодження з НАТО

За словами генсека альянсу, Україна має право на самооборону
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Наступ ЗСУ у Курській області являється законним, адже Україна вимушена захищатися. Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, передає Reuters.

"Україна має право на самооборону. І згідно з міжнародним правом, це право не закінчується на кордоні", – сказав генсек Північноатлантичного альянсу.

Він додав, що Україна не попереджала НАТО про вторгнення на Курському напрямку, тож блок не втручався в операцію. При цьому Столтенберг зазначив, що Україна ризикує, наступаючи на територію Росії, але Київ має сам вирішувати, як вести свою військову кампанію.

"Президент Зеленський ясно дав зрозуміти, що операція спрямована на створення буферної зони для запобігання подальшим російським атакам через кордон. Як і всі військові операції це пов'язано з ризиками. Але це рішення України як захищати себе", – уточнив він.

Курська область

Днями Збройні сили України дещо просунулися на північ від міста Суджа, тоді як російські війська відбили деякі інші райони області. Оприлюднені 29 серпня геолокаційні кадри демонструють, що українські військові дійшли до Нижньої Парової (на північ від Суджі) та просунулися у північно-західну частину населеного пункту. Додаткові кадри показали, що росіяни, ймовірно, відбили село Уланок на південний схід від Суджі та східну частину селища Коренево.

Тим часом у Росії взялися за створення нових загонів територіальної оборони для захисту Курської області. В Інституті вивчення війни заявляють, що рішення Кремля про створення нових загонів для захисту Курської області прийнято через те, що там не хочуть забирати своїх військових зі Східного напрямку, щоб не провалити наступ. Також аналітики вважають, що Путін не хоче проводити тотальної мобілізації для захисту російських територій, щоб не викликати невдоволення серед населення.

Так, тиждень тому влада Курської області оголосила про створення добровільного загону БАРС-Курськ. Чиновники обіцяють, що всі хто вступить до формування, служитимуть винятково на території Курської області. 

Читайте також:
Пішли в наступ у Курській області, натомість зупинилися у Покровську: Британська розвідка проаналізувала дії РФ за минулий тиждень
ЗСУ продовжують просуватися у Курській області, – ISW
Столтенберг: НАТО могло озброїти Україну, щоб запобігти вторгненню РФ
Аналітики ISW проаналізували контрнаступ РФ в Курській області: Чи матиме він успіх