Втрати орків: 4 8 1 0 3 0 (+1320)
USD
НБУ
39.55
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.43
Готівка
43.00

Росіяни можуть отримати тактичні переваги, поки Україна чекає допомогу від США, – ISW

Україна, ймовірно, стабілізує лінію фронту в найближчі місяці і зможе розпочати обмежений контрнаступ наприкінці року

Ілюстративне фото

Джерело: Володимир Зеленський

Російські війська можуть досягти значних тактичних успіхів у найближчі тижні, поки Україна чекає на допомогу від Сполучених Штатів, але малоймовірно, що вони здолають українську оборону. Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

В ISW зазначають, що прибуття американської допомоги на фронт у найближчі тижні дозволить українським військам розвязати поточні проблеми з матеріально-технічним забезпеченням і призупинити російські наступальні операції, а російські війська, схоже, активізують зусилля з дестабілізації української оборони і намагаються закріпитися до прибуття допомоги.

"Добре забезпечені українські війська, швидше за все, зможуть запобігти оперативно значущому просуванню російських військ під час очікуваної літньої наступальної операції Росії, хоча російські війська, тим не менш, використають окремі переваги і адаптацію, щоб створити значну загрозу для України цього літа", – зазначають аналітики.

Зазначається, що під час попередніх широкомасштабних наступальних операцій в Україні, добре оснащені Збройні сили не дозволяли росіянам досягнути навіть тактичних успіхів. Малоймовірно, що армія РФ проведе цього літа наступальну операцію, що буде значно масштабнішою та інтенсивнішою, ніж попередні наступальні кампанії.

В ISW посилаються на західного чиновника, який розповів Financial Times, що армія РФ усе ще залишається неефективною із застарілим обладнанням та погано підготовленими солдатами. На думку чиновника, російське військо суттєво не покращило свій рівень з моменту початку вторгнення в лютому 2022 року.

Однак при оцінці якості ворога часто ігнорується використання окупантами своїх тимчасових відносних переваг над Україною, щоб створити для Сил оборони значний стрес.

Зазначається, що російські військові стикаються з обмеженнями щодо кількості сучасної та ефективної техніки. При цьому загальна боєздатність російських з'єднань продовжує знижуватися, оскільки вони зазнають деградації. Попри це, противник частково покладається на свою кількісну перевагу в техніці й живій силі, щоб чинити постійний і наростаючий тиск на ЗСУ, і приймають втрати, яких не змогла б витримати українська армія.

Зосередженість російських військ на кількості, незалежно від якості, підтримує тактичні російські переваги, особливо тому, що затримки в наданні західної допомоги у сфері безпеки призвели до погіршення якісних переваг України над російськими військами, і росіяни, ймовірно, будуть використовувати кількість для досягнення тактичних переваг проти навіть добре забезпечених українських сил цього літа, кажуть експерти.

Однак російська ставка на кількість – не єдина адаптація, яку війська РФ зробили в Україні, оскільки окупанти продемонстрували нерівномірну схильність до оперативних, тактичних і технологічних інновацій та навчання.

"Російське військове командування, схоже, вчиться на помилках минулого оперативного планування в Україні і, ймовірно, проведе літню наступальну операцію, яка має на меті розтягнути і придушити українські сили на більш широкому фронті на сході України", – додають в ISW.

Крім того, російські війська також суттєво змінили тактичні авіаційні операції в Україні завдяки масовому використанню планерних бомб, що дозволяє літакам більш безпечно завдавати ударів з глибини тилу.

"Ці удари планерними бомбами і надалі відіграватимуть критично важливу роль у підтримці російських наземних операцій цього літа, незважаючи на ймовірне покращення можливостей протиповітряної оборони, які українські сили зможуть використовувати проти російських літаків з прибуттям додаткових західних засобів ППО", – йдеться у матеріалі.

При цьому, російські війська все ще страждають від масштабних тактичних помилок, і українські війська зможуть використовувати ці помилки доти, доки російське військове командування продовжуватиме боротися з інтерналізацією і поширенням адаптацій на тактичному рівні.

Аналітики додають, що Україна, ймовірно, стабілізує лінію фронту в найближчі місяці та, можливо, зможе розпочати обмежені контрнаступальні операції наприкінці 2024 або на початку 2025 року.

Раніше у виданні The Economist припустили, що Україна, ймовірно, зможе розвинути серйозний наступальний потенціал до 2026-го або 2027 року. Зазначалося, що великий військовий прорив для України може відбутися за умови підтримки Заходу.

Читайте також:
Українська розвідка показала пілотів РФ, які обстрілюють Україну "Кинджалами"
Аналітики оцінили, чи зможе Росія захопити Харків
Хочуть піти в наступ на інших напрямках східної України - ISW пояснив стратегічну мету атак росіян на півночі Харківської області
У Харкові збудують підземні операційні та реанімаційні приміщення