Втрати орків: 4 6 8 7 2 0 (+1250)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.50
Готівка
42.95

Низка українських інформаційних ресурсів зазнала кібератаки

Інцидент не вплинув на виконання державними органами своїх функцій
Джерело: відкриті джерела

Сьогодні, 23 лютого, фахівці Держспецзв’язку зафіксували кібератаку на низку вебресурсів українських державних та місцевих органів влади, внаслідок якої було модифіковано вміст кількох сторінок. Про це інформує Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації України.

"На цей час можна стверджувати, що інцидент не призвів до суттєвого порушення працездатності систем та не вплинув на виконання державними органами своїх функцій. Роботу більшості інформаційних ресурсів вже відновлено і вони працюють в штатному режимі", – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що фахівці Служби безпеки, Держспецзв’язку та Національної поліції спільно працюють над локалізацією та дослідженням обставин цього кіберінциденту.

"Напередодні річниці повномасштабного вторгнення Росія продовжує нагадувати про себе в кіберпросторі, де вона давно поводиться як держава-терорист, атакуючи цивільні цілі", – додали в Держспецзв’язку.

Росія може посилити кібератаки на Україну та її союзників

На початку грудня стало відомо, що Росія планує активізувати свою кібернетичну діяльність, щоб вплинути на країни, які надають підтримку Україні. Таку думку висловили у Microsoft, передає Bloomberg.

Генеральний менеджер Центру аналізу цифрових загроз Microsoft Клінт Воттс закликав клієнтів готуватися до більшої кількості російських кібератак протягом зими. За його словами, разом із ракетними ударами по цивільних об’єктах в Україні Росія також чинила кібернетичні напади на українські та іноземні ланцюжки постачання й проводила "кібернетичні операції впливу".

Воттс заявив, що наразі зусилля Росії спрямовані на посилення незгоди серед населення, наприклад, через високі ціни на енергоносії та інфляцію в Європі. Також росіяни намагаються поширювати певні наративи в інтернеті через пов’язані з державою засоби масової інформації і акаунти в соціальних мережах, зокрема, щоб підірвати довіру до обраних посадових осіб і демократичних інститутів.

Російській хакери намагалися атакувати супутниковий зв'язок та енергомережі України

The Economist повідомив, що з моменту вторгнення Росія використала проти України стільки шкідливих програм, скільки всі інші кібердержави світу разом узяті зазвичай використовують за рік.

"Але оцінювати кібервійська за кількістю шкідливих програм – усе одно, що оцінювати піхоту за кількістю витрачених патронів", – кажуть експерти.

Зазначається, що у перші місяці повномасштабного вторгнення російські хакери намагалися атакувати супутниковий зв'язок та енергомережі України. Проте реакція України була, ймовірно, "найефективнішою в історії кіберзахисту".

А все тому, що кіберкомандування заздалегідь підготувало план дій у разі непередбачених обставин. Одні співробітники переїхали з Києва до безпечніших регіонів країни. Інші перемістилися на командні пункти поблизу лінії фронту. Найважливіші послуги перевезли центри обробки даних до інших країн Європи. Збройні сили України, знаючи, що супутники можуть вивести з ладу, підготували альтернативні лінії зв'язку.

Допомога Заходу також мала важливе значення. Напередодні війни одним зі способів розширення співробітництва з НАТО було надання Україні доступу до бібліотеки кіберзагроз – сховища відомих шкідливих програм. Велика Британія надала підтримку в 7,3 млн доларів, зокрема брандмауери та засоби аналізу вторгнень. Співпраця була взаємовигідною.

Неабияку роль відіграло те, що деякі промислові системи управління були застарілими – успадкованими з радянських часів. Коли, наприклад, Industroyer ударив по електричних підстанціях Києва у 2016-му, інженери вручну перезапустили їх за кілька годин. Коли у квітні через атаку Industroyer2 відключилася частина мережі, її повернули в дію за чотири години.

Приватні компанії, які опікуються кібербезпекою, також відіграли помітну роль у захисті українських мереж. Віктор Жора виділяє компанії Microsoft та Eset. Microsoft стверджує, що штучний інтелект, який може сканувати код швидше за людину, полегшив виявлення атак. 3 листопада президент Microsoft Бред Сміт оголосив, що його компанія надаватиме Україні безплатну технічну підтримку до кінця 2023 року. Вартість підтримки, яку Microsoft надає Україні, зросте до 400 млн доларів.

До речі, глава британського Національного центру кібербезпеки (NCSC) Лінді Кемерон вважає, що наступ Росії був "імовірно, найтривалішою та найінтенсивнішою кіберкампанією в історії". Але, як зазначив глава британського управління урядового зв'язку Джеремі Флемінг, реакція України була, "можливо, найефективнішою в історії кіберзахисту".

Читайте також:
Заборона видачі паспортів громадянина України не вирішує питання ліквідації корупційних схем для ухилянтів
Росія будує новий військовий аеродром під Бєлгородом. Він буде за 75 кілометрів від кордону України
В окупантів зростає рівень дезертирства. Лише в одному окрузі Росії налічується понад 18 тис. військових-дезертирів
Про війну, поліцію на фронті та мобілізацію. Розмова із заступником командира бригади "Рубіж" Андрієм Крищенком