Втрати орків: 4 9 1 0 8 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40

РФ передала під "опіку" понад тисячу дітей, викрадених з України

Ця цифра втричі більша, ніж окупанти раніше заявляли публічно
Джерело: відкриті джерела

Російська влада передала під "попередню опіку" 1184 дитини, депортованих з окупованих територій України, − це втричі більше, ніж окупанти заявляли публічно. Про це пише російське видання "Важные истории".

Так, у виданні стверджують, що після початку повномасштабного вторгнення Росія депортувала з України від 4,4 до 19,5 тис. дітей. Частину з них – 1184 – уже віддали під опіку в російські сім'ї. За даними ЗМІ, це втричі більше, ніж публічно заявляли представники російської влади. Бо ж наприкінці 2022 року російський дитячий омбудсмен Марія Львова-Бєлова повідомила, що в російські сім'ї влаштовано 380 дітей, вивезених з України. Відтоді чиновниця продовжувала називати таке число.

Однак, за даними журналістів, у звіті про діяльність уряду Ростовської області за 2022 рік йдеться, що під попередню опіку було передано 1184 дитини, які прибули без законних представників з Донбасу та інших тимчасово окупованих територій України.

"Із цього формулювання незрозуміло, який статус у цих дітей. Це можуть бути діти-сироти, які жили в дитбудинках на окупованих територіях або втратили батьків під час бойових дій", – ідеться в матеріалі.

Видання також зазначає, що, ймовірно, не всі з 1184 дітей залишилися в Ростовській області, оскільки у звіті Мінпросвіти йдеться про те, що у 2022 році в цьому регіоні під попередню опіку віддали лише 534 дитини. Це може свідчити про те, що решту дітей вивезли в інші регіони. 

Долю кожної дитини важко відстежити, проте встановлено місцеперебування 290 дітей у 23 регіонах РФ, пишуть у російському виданні. Найбільше дітей − 47 осіб − перебувають у Новосибірській області. Щонайменше 30 дітей опинилися в сім'ях Московської області, 25 − у Калузькій, 24 - у Нижньогородській. Ще 21 депортована дитина живе в сім'ях Ямало-Ненецького автономного округу, 20 − у Ленінградській області. В інші регіони вивезли менше ніж 20 дітей.

Також у новинах як регіони, куди вирушили депортовані українські діти, згадувалися Пензенська, Ростовська, Костромська і Новгородська області, але скільки в підсумку туди приїхало дітей − невідомо.

Важные истории

Видання звертає увагу, що, ймовірно, усіх цих дітей віддали в російські сім'ї з квітня по жовтень минулого року. Оскільки з листопада 2022-го новини про масове влаштування депортованих дітей під опіку перестали з'являтися − у ЗМІ потрапляли лише поодинокі випадки.

Зміна імені

Разом з тим, як повідомила віцепрем’єр-міністерка – міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук, у Росії змінюють імена та дати народження незаконно депортованим українським дітям.

"У Росії, де в усіх регіонах їх ховають, змінюють ідентичність, імена, прізвища, дати народження, роблять усе, щоб асимілювати, а фактично – чинять акт геноциду стосовно наших дітей, насильно русифікують, дають так звані паспорти, роблять усе, щоб діти забули про свою рідну землю, забули мову, забули культуру і прийняли, як вони кажуть, нову реальність", – сказала Верещук.

Україна станом на кінець березня офіційно визнала, що Росія викрала 4 тис. 390 дітей, які є сиротами, напівсиротами або позбавленими батьківського піклування. 

Також експерт із міжнародних питань Тарас Семенюк в ефірі UWN заявив про те, що Російська Федерація викрадає українських дітей з окупованих територій, аби заселити ними свої запустілі землі

17 березня Палата попереднього провадження Міжнародного кримінального суду в Гаазі видала ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженої з прав дітей у РФ Марії Львової-Бєлової. Підстава – відповідальність за воєнний злочин у вигляді незаконної депортації населення (дітей) і незаконного переміщення населення (дітей) з окупованих територій України до Росії. 

Читайте також:
У Росії немає стільки сил, як на початку вторгнення, щоб повторити наступ на Київ, - Зеленський
Росія засудила до позбавлення волі 218 політв'язнів у Криму, більшість з них – кримські татари
Вилучення транспорту, нові умови для відстрочки та консульських послуг: Закон про мобілізацію набув чинності
Про євреїв та релігію на війні, "ждунів" та "капеланські" реформи. Розмова з першим рабином в ЗСУ Давидом Мільманом