Втрати росіян: 6 2 3 9 9 0 (+1270)
USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95

РФ може стежити за українцями та роботою ППО за допомогою китайських камер, встановлених в Україні, – "Схеми". Оновлено

В Україні використовують сотні тисяч камер китайських компаній, які частково належать державним компаніям Китаю і можуть бути пов'язані з Комуністичною партією

Фото ілюстративне

Джерело: відкриті джерела

Камери спостереження в Україні передають інформацію на сервери, контрольовані китайським виробником. Таким чином, дані можуть потрапляти до рук росіян. Такого висновку дійшли журналісти проєкту "Схеми" під час розслідування.

За даними журналістів, в Україні використовують сотні тисяч камер китайських компаній Hikvision і Dahua.

"Схеми" разом із фахівцями провели експеримент із пристроями і з'ясували, що старіші моделі можуть бути більш уразливими до хакерських атак. Зокрема, злам пристрою 2015 року виробництва зайняв близько 15 хвилин.

Також відомо, що Hikvision і Dahua частково належать державним компаніям Китаю і можуть бути пов'язані з Комуністичною партією. А влада КНР зобов'язала компанії надавати державі всю інформацію, яку вони вважають необхідною для контррозвідувальної діяльності.

Як стверджують журналісти, офіційний Пекін легко може отримати доступ до відео з українських міст, стратегічних підприємств, прифронтових населених пунктів.

До того ж камери передають інформацію на сервери виробника, тобто в Китай. А оскільки Москва і Пекін мають тісну співпрацю, дані з камер можуть потрапляти до рук окупантів.

"Схеми" також поцікавилися в СБУ, який виробник камери, до якої під'єдналися росіяни в день масової ракетної атаки на Київ 2 січня, і стежили за роботою ППО. Джерело в правоохоронних органах повідомило, що йдеться саме про Hikvision 2016 року виробництва.

Система відеоспостереження столиці під захистом

В той же час в КМДА зауважують, що комплексна система відеоспостереження Києва захищена і не передає інформацію стороннім особам.

"Хочу підкреслити, що комплексна система відеоспостереження Києва використовує власну закриту мережу. Це означає, що передача інформації виробнику чи іншим стороннім особам неможлива", – повідомив керівник цифрової трансформації Києва і заступник голови КМДА Петро Оленич.

Він додав, що система регулярно перевіряється відповідними органами безпеки, працює більше 5 років і жодних подібних інцидентів за цей час не зафіксовано.

Нагадаємо

Служба безпеки України по гарячих слідах встановила адреси і демонтувала вебкамери, що транслювали роботу ППО та локації критичної інфраструктури Києва під час повітряної атаки РФ 2 січня. Йдеться про дві роботизовані онлайн-камери зовнішнього спостереження, які були зламані російськими спецслужбами, щоб шпигувати за Силами оборони у столиці.

Один із пристроїв знаходився на балконі багатоквартирного будинку і використовувався місцевим ОСББ для моніторингу прибудинкової території. 

Читайте також:
Латвія на початку 2025 року має намір провести міжнародний саміт "Коаліції дронів"
У Києві зловмисники намагалися проникнути на об'єкт Міноборони
У Вовчанську точаться бої всередині багатоповерхівок
Польща допоможе збивати російські ракети над Україною, щоб захистити АЕС