Втрати орків: 4 7 6 4 6 0 (+1160)
USD
НБУ
39.36
Готівка
39.75
EUR
НБУ
42.40
Готівка
42.90

Кабмін дав старт масовому виробництву дронів в Україні

Виробництво власних БПЛА передбачається у межах реалізації проєкту "Армія дронів"

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Кабінет міністрів ухвалив постанову, яка значно прискорить створення та постачання вітчизняних дронів на фронт. Про це заявив віце-прем'єр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій - міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

"Уряд дав старт масовому виробництву дронів в Україні. Ухвалено дійсно історичну постанову для перемоги, яка значно прискорить створення та постачання вітчизняних дронів на фронт, і головне – створить умови для стрімкого розвитку українського мілтек. Це дозволить виробникам БПЛА активніше розвиватися, масштабуватися, реінвестувати прибуток, конкурувати з іноземними компаніями. Замість витрачання місяців на непотрібну паперову та бюрократичну роботу – пришвидшений допуск БПЛА до експлуатації, їх закупка та постачання на фронт", - зазначив він.

Що важливо: постанова фундаментально змінює підхід до самого мілтек-бізнесу з боку держави. Так, раніше прибуток на іноземні комплектуючі був 1%, на власні товари та послуги — 30%. Така регуляція стримувала розвиток українських виробників, стимулювала їх до переїзду за кордон чи маніпуляцій з документами.

тепер, щоб стимулювати розвиток БПЛА в Україні і залучити більше компаній до виробництва, масштабування та підвищення рівня локалізації комплектуючих, держава підняла частку прибутку до 25%.

Детальніше про розвиток виробництва власних дронів

Кабінет міністрів України затвердив план пріорітетних дій на 2023 рік. У ньому, зокрема, передбачається створення умов для розвитку власного виробництва БПЛА.

Виробництво власних БПЛА передбачається у межах реалізації проєкту "Армія дронів". До липня 2023 року в країні повинен бути створений Операційний центр кібербезпеки на базі МОУ.

Міністерство оборони України до жовтня 2023 року повинно створити Інтегровану військову кадрову політику відомства з урахуванням досвіду бойових дій і принципів, прийнятих у Збройних силах держав – членів НАТО.

В цілому впродовж року передбачається задоволення потреб Сил безпеки та оборони у відповідних типах безпілотних літальних апаратів, у тому числі власного виробництва.

Про "Армію дронів"

"Армія дронів" – це проєкт, що був започаткований Генеральним штабом ЗСУ та Мінцифри. Він стартував 1 липня 2022 року. Це комплексна програма, в рамках якої заплановано системну закупівлю дронів, їх ремонт, а також курси навчання відповідних фахівців. 

Читайте також:
Деякі студенти-чоловіки можуть виїхати за кордон
Уряд України оприлюднив дані про зарплати прем’єра та його заступників
Уряд продовжив бронювання від мобілізації для залізничників
Виробник пластикової тари з Харківщини почав виготовляти дрони для ударів по тилу в РФ, – WSJ