Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Малі оголосила про розрив дипвідносин з Україною, звинувативши її в підтримці повстанців-туарегів

Це сталося після нещодавнього розгрому повстанцями колони з малійськими військовими та найманцями ПВК "Вагнер"
Джерело: відкриті джерела

Республіка Малі оголосила, що розриває дипломатичні відносини з Україною через нібито підтримку Києвом повстанців-туарегів, які нещодавно розгромили колону місцевої армії та найманців ПВК "Вагнер". Така заява з'явилася на сторінці перехідного уряду Малі в соцмережі X.

В опублікованій заяві йдеться, що український високопоставлений чиновник нібито визнав причетність до розгрому колони наприкінці липня.

На тлі складної дипломатичної ситуації Міністерство закордонних справ Сенегалу викликало посла України Юрія Пивоварова через повідомлення на сторінці посольства у Facebook про нібито підтримку повстанців-туарегів.

"Малійський уряд із глибоким здивуванням взяв до відома підривні висловлювання, якими представник ГУР Андрій Юсов визнав причетність України до нападу озброєних терористичних груп, що призвело до загибелі представників армії Малі", – йдеться в повідомленні.

Новини за темою: Український спецназ потужно атакував російську базу в Сирії

Так, перехідний уряд Малі звинувачує Україну в підтримці "тероризму в Африці, зокрема в Малі" в порушенні суверенітету країни, в "агресії щодо Малі", в "порушенні міжнародного права, включно зі Статутом ООН". У зв'язку з чим країна оголосила про ухвалення низки рішень, включно з розривом з негайним набуттям чинності дипломатичних відносин між Республікою Малі та Україною.

Крім того, Малі звернеться до суду з позовом проти Андрія Юсова та Юрія Пивоварова.

Удар по колоні

Наприкінці липня повстанці Туарезького руху заявили, що вбили десятки урядових солдатів і російських найманців з приватної військової кампанії "Вагнер".  Бій стався біля кордону Малі з Алжиром.

Пізніше західні ЗМІ зазначили, що повстанці вбили понад 80 найманців з приватної військової компанії "Вагнер" та 47 військовослужбовців малійської армії. Ще близько 30 людей отримали поранення. Крім того, повстанці взяли в полон сімох бійців "Вагнера" та малійських солдатів.

Згодом видання Kyiv Post опублікувало фотографію, на якій група озброєних людей позує з прапорами держави туарегів Азавад і України.

Новини за темою: Українська розвідка планувала атакувати вагнерівців у Сирії, але Зеленський припинив операцію: Злиті документи

Зрештою представник українського ГУР Андрій Юсов підтвердив, що українські спецслужби причетні до атаки на вагнерівців у Малі.

"Повстанці отримали необхідну інформацію і не тільки інформацію, яка дозволила провести успішну військову операцію проти російських військових злочинців", – зазначив він 29 липня.

Як відомо, туареги – це етнічна група. Вона населяє регіон Сахари, серед якого частина Північного Малі. Угруповання розпочало повстання проти уряду малійської хунти у 2012 році. Однак пізніше повстання перехопили ісламістські угруповання.

Уже через кілька років – у 2015-му – повстанці підписали мирну угоду з Бамако. Проте наприкінці 2022 року вийшли з переговорів.

Варто зазначити, що проти туарегів на боці місцевої армії воюють найманці ПВК "Вагнер".

Читайте також:
Україна стала останньою у світі за народжуваністю і першою за смертністю, – дані звіту ЦРУ
Блінкен оголосив про надання Україні 700 мільйонів доларів допомоги
Програма EFF: Україна домовилася з МВФ про новий транш на понад мільярд доларів
Україна підтвердила свою участь у Євробаченні-2025