Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Латвія передала Україні енергообладнання для відновлення енергосистеми після атак РФ

Серед іншого в пакеті допомоги є високовольтний трансформатор
Трансформатор
Джерело: Delfi

Латвія передала Україні пакет енергетичного обладнання для відновлення об'єктів енергосистеми, які ушкоджені після атак Росії. Енергообладнання надали від латвійської державної енергетичної компанії Latvenergo, повідомляє Delfi.

З постачанням вантажу частково допомогла латвійська Державна пожежно-рятувальна служба. А транспортні витрати покрив Європейський Союз.

У пакеті допомоги є:

  • високовольтний трансформатор ТС-250000/330 (потужність складає 250 МВА, раніше працював на Ризькій ГЕС);
  • компресор стисненого повітря GR110;
  • 60 тонн трансформаторного мастила.

"З постачанням обладнання жителям України надана допомога на побутовому рівні, а також для водопостачання та теплопостачання лікарень, шкіл та інших об'єктів. Давайте будемо єдиними, поки Україна не переможе", – зауважив директор Latvenergo Арніс Кургс.

Новини за темою: Україна внаслідок обстрілів РФ за місяць втратила 7 ГВт енергогенерації – це гігантський обсяг, – Галущенко

Недавні атаки на українську енергосистему

Ворог не припиняє цілити по українській енергетичній інфраструктурі.

Зокрема, під час нещодавніх атак у ніч на 27 квітня були уражені об’єкти в Дніпропетровській, Івано-Франківській та Львівській областях. Унаслідок нічної атаки постраждало чотири теплоелектростанції ДТЕК. 

Натомість до наступного опалювального сезону Україна зможе відновити лише 30–40% пошкодженої енергетичної інфраструктури. І перша причина – наявність обладнання, розповідав в ефірі UWN голова Київського офісу Секретаріату Енергетичного співтовариства, міністр енергетики та захисту довкілля України (2019–2020) Олексій Оржель.

Посадовець пояснював: вся річ у тому, що це обладнання, яке було побудовано в радянські часи, унікальне і його треба зробити, виробити знову. 

Також раніше міністр енергетики Галущенко казав, що атаки росіян тепер краще сплановані, ніж атаки в попередні два роки. Обстріли виводять з ладу генеруючі об’єкти та обмежують постачання електроенергії.

Міністр зауважував, що Україна шукає необхідне енергетичне обладнання по всьому світу – і зокрема в сусідніх країнах – для заміни свого пошкодженого обладнання. Але це полювання може бути марним, якщо країна не матиме достатньо протиповітряної оборони, акцентував Галущенко.

Читайте також:
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму