Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Прорив у Курській області – це лише частина операції з ослаблення тиску РФ, – Зеленський

ЗСУ мають намір зробити буферну зону на території російського прикордоння
Володимир Зеленський
Джерело: Офіс Президента

Україна пішла в наступ на Курську область через брак далекобійної зброї, щоб компенсувати далеку відстань, на якій ЗСУ могли б знищувати росіян. Також це частина операції для ослаблення натиску РФ на півдні та сході. Про це повідомив президент Володимир Зеленський в інтерв'ю NBC News.

"Що стосується далекобійності. Саме ця нестача далекобійності змусила нас думати. Думати кожну секунду, яка в нас є альтернатива. І це призвело до операції на Курщині. І, до речі, успішної операції", – сказав він.

За його словами, в української армії не вистачало далекобійних ракет і снарядів. На тлі цього українська розвідка дізналася про плани РФ зробити буферну зону на території України.

Новини за темою: Операція ЗСУ в Курській області здивувала українських військових

Глава держави також нагадав, що росіяни здійснили прорив на Харківщині, але Україні вдалося його зупинити і не дати ворогу окупувати обласний центр.

"Після цього в нас були сигнали, що вони можуть зробити це на півночі – Сумщина, Чернігівщина. І для нас це був би серйозний виклик", – заявив Зеленський, додавши, що росіяни досі не відмовилися від цих планів.

Тепер же українські війська роблять буферну зону на російській території, щоб убезпечити себе від подібних атак, як це було в Харківській області.

Курська область – це частина операції

Президент додав, що все що зараз відбувається в Курській області, – це не імпровізація, а чітка операція. Глава держави підкреслив, що прорив у Курській області – це лише частина операції.

"І я скажу вам відверто – це частина операції. Є різні дії, які ми передбачали і які вважаємо, що нам потрібно зробити, щоб послабити тиск Росії на сході нашої держави. У Харківській області, а також на півдні... На півдні – це ми говоримо і про Запоріжжя, і Херсонський напрямок, а також Донбас... Донбас, Покровськ, Торецьк, де нам дуже складно. Тому частиною операції, на нашу думку, була Курська область. Це і сталося", – уточнив Зеленський.

Водночас він наголосив, що перспективи утримання Україною територій у Курській області залежать від поставок зброї, які вже погоджено.

Нагадаємо, Збройні сили України закінчили зачистку на лінії наступу Мала Локня – Погребки в Курській області Росії.

Також аналітики ISW повідомляли, що частину військ, які мали посилити наступальну операцію на Покровському напрямку, РФ перекинула до Курської області.

Читайте також:
РФ продала вкраденого зерна з т.о. територій України на майже мільярд доларів
Більш ніж на 90% усе виписано в плані перемоги України у війні, - Зеленський
Затримали двох підлітків, які на замовлення окупантів палили автівки військових у Києві та Краматорську
Парк бронеавтомобілів ЗСУ поповнився канадським Roshel Senator MRAP