Втрати орків: 4 6 8 7 2 0 (+1250)
USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00

Контракт на понад мільйон доларів: Sky News опублікував докази продажу іранської зброї РФ

У документі прописано продаж різних типів ракет і боєприпасів
Путін та Верховний лідер Ірану Алі Хаменеї
Джерело: відкриті джерела

Іран продав Росії боєприпасів для війни проти України на суму трохи більше мільйона доларів. Sky News опублікував контракт, що підтверджує угоду.

За словами джерела в британській службі безпеки, 16-сторінковий документ від 14 вересня 2022 року "на 100% справжній".

У документі узгоджено продаж різних типів ракет і боєприпасів. У додатку до контракту йдеться про те, що Іран передавав РФ 125-мм стволи для танків Т-72, стволи для 122-мм гаубиці Д-30, танкові, артилерійські боєприпаси.

Під заголовком "В ім'я Аллаха" контракт укладено між Міністерством оборони Ірану і російською державною військовою експортно-імпортною компанією АТ "Рособоронекспорт". Договір ідентифікується за номером NoIR-RU-2022 6001/1/NoP/2236478020960.

Британське агентство зазначає, що документ складено англійською, що звично для контрактів Ірану з іншими країнами. Однак там є низка орфографічних помилок – за словами експертів, незначні помилки можливі.

У посольствах обох країн не відповіли на прохання прокоментувати угоду з постачання зброї, а також справжність документів. Україна і Британія заявили, що планують перевірити матеріал і вживуть заходів, якщо він виявиться достовірним.

Постачання іранської зброї у РФ

Як повідомляв телеканал CNN, Іран має прямий шлях для відправки зброї до Росії, яку та, ймовірно, використовує у війні проти України. Однак західні країни мало що можуть зробити, щоб зупинити постачання зброї саме через цей канал.

Президент України Володимир Зеленський в травні закликав іранців зупинити сповзання на "темну сторону історії", постачаючи Москві безпілотники.

У відповідь речник Міністерства закордонних справ Ірану Насер Канаані звинуватив Зеленського у брехні.

Пізніше Верховна Рада України ухвалила постанову про затвердження рішення Ради національної безпеки і оборони України від 27 травня 2023 року "Про застосування секторальних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) до Ісламської Республіки Іран".

Санкції запроваджуються на 50 років.

Читайте також:
ООН підтвердила зимовий удар РФ по Харкову північнокорейською ракетою
Окупанти здобули незначні тактичні переваги поблизу Авдіївки
За два роки в Україні відкрили майже 11 тисяч справ щодо ухилянтів
Ракети для ППО і БМП Marder: Україна отримала новий пакет допомоги від Німеччини