Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Гауляйтер Сальдо дозволив експортерам з РФ вивезти з Херсонщини 34 тис. тонн зерна

Таким чином Україна втратила понад 6 млн євро
Володимир Сальдо
Джерело: відкриті джерела

Гауляйтер Херсонщини Володимир Сальдо видав "дозвіл" російським компаніям на експорт української сільгосппродукції за кордон з нульовою або зниженою вивізною ставкою митного збору. Про це йдеться у розслідуванні "Схем".

Встановлено, що лише за 2023 рік за нібито системою квот з Херсонської області окупанти вивезли щонайменше 34 тисячі тонн збіжжя на суму 6,2 мільйона євро. Збіжжя експортували до Азербайджану, Туреччини, Сирії та Ірану, а горох з окупованого Криму – до Іспанії.

Зазначається, що пшеницю в Азербайджан вивозила російська компанія "Сим-Транс Групп". Вона отримала дозвіл на вивезення з області за квотами 2200 тонн пшениці та меслину.

Інша російська компанія – ТД "Фрегат" – отримала квоту на експорт трьох тисяч тонн кукурудзи, яка потрапила в Сирію. Погодження на вивезення 11 тисяч тонн ячменю за квотами отримало ООО "Паллада". Його відвантажили в іранському порту Bandar Imam Khomeini. Перевізник – судно Mikhail Nenashev, яке вже фігурувало в матеріалі "Схем" про незаконне вивезення збіжжя.

Фірма "Агро-Фрегат" експортувала до Туреччини пшеницю та меслину. А у вересні 2023 року відправила до Іспанії 4500 тонн гороху, 2,6 тисячі тонн з яких були завантажені в окупованому Севастополі.

Що відомо про російські "пільги"?

Після оголошення анексії чотирьох областей України уряд РФ видав постанову, яка встановила квоти на вивезення сільськогосподарської продукції з окупованих територій з митною "знижкою".

Ті компанії, які хочуть вивезти з нульовою або зниженою вивізною ставкою митного збору і продати в треті країни, наприклад, пшеницю, ячмінь, кукурудзу або соняшниковий шрот, повинні звернутися до "глави регіону" за встановленими ним правилами.

Читайте також:
РФ продала вкраденого зерна з т.о. територій України на майже мільярд доларів
Ціни на пшеницю у світі зросли після удару РФ по судну із зерном у Чорному морі
Ідентифіковано генерала РФ, який наказував захопити Харків
Захід закликає Україну роздумувати над "планом Б" у війні