Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Експрезидент "Мотор Січі" Богуслаєв постане перед судом. Також арештовано його активи на понад 12 мільярдів гривень

Богуслаєва та його підлеглого – директора Департаменту зовнішньоторговельної діяльності "Мотор Січі" підозрюють в роботі на Росію

Богуслаєв

Джерело: РБК-Україна

Правоохоронці завершили досудове розслідування і передали до суду обвинувальний акт щодо експрезидента АТ "Мотор Січ" і директора Департаменту зовнішньоторговельної діяльності підприємства. Їх підозрюють в роботі на агресора. Тепер зловмисникам загрожує до 15 років тюрми з конфіскацією майна. Про це повідомляє Служба безпеки України.

За даними слідства, керівництво заводу у Запоріжжі налагодило транснаціональні канали незаконного постачання оптових партій українських авіадвигунів та запчастин до них до країни-агресора.

"Посадовці діяли у змові з наближеними до Кремля представниками російської корпорації "Ростех", яка є одним із головних виробників озброєнь для окупаційних угруповань РФ. Отриману продукцію загарбники використовували для виробництва та ремонту ударних гвинтокрилів, які масово застосовували для повномасштабного вторгнення в Україну", – розповіли в Службі безпеки.

Також встановлено, що у квітні 2022 року  колишній очільник "Мотор Січі" навмисно заблокував поставку гелікоптера для потреб Головного управління розвідки Міноборони України, додали у відомстві.

"Для цього ексочільник підприємства дав вказівку своїм підлеглим розібрати повітряне судно на деталі та приховати експлуатаційну документацію до нього", – зазначили в СБУ.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки скерували до суду обвинувачення на колишнього президента "Мотор Січі" за чотирма статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 4 ст. 111-1 (колабораційна діяльність);
  • ст. 111-2 (пособництво державі-агресору);
  • ч. 1 ст. 114-1 (перешкоджання законній діяльності Збройних сил України та інших військових формувань);
  • ч. 1 ст. 258-3 (участь у терористичній групі чи терористичній організації).

Його ж підлеглого – очільника Департаменту зовнішньоторговельної діяльності підприємства  обвинувачують за трьома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 4 ст. 111-1 (колабораційна діяльність);
  • ст. 111-2 (пособництво державі-агресору);
  • ч. 1 ст. 258-3 (участь у терористичній групі чи терористичній організації).

Тепер зловмисникам загрожує до 15 років тюрми з конфіскацією майна.

В СБУ також поінформували, що у межах кримінального провадження було накладено арешт на все майно обвинувачених на загальну суму понад 12 мільярдів гривень.

"Йдеться про кошти, нерухомість, корпоративні права обох посадовців, а також їхнє майно, яке вони здобули злочинним шляхом і оформили на своїх родичів за кордоном", – ідеться у повідомленні.

Нагадаємо, що обох зловмисників затримали у жовтні 2022 року.

Новини за темою: "Мотор Січ" роками продавала авіадвигуни підсанкційним компаніям з Ірану: Розслідування

Згодом Богуслаєв написав заяву про включення його у списки обміну з РФ. Зазначалося, що її текст був написаний російською мовою.

Пізніше ми писали, що Державне бюро розслідувань передало Збройним силам України гелікоптер Мі-2, який "намагалося приховати" колишнє керівництво компанії "Мотор Січ".

Читайте також:
Ухилянтів можуть штрафувати без рішення суду та арештовувати їх рахунки: Зеленський підписав закон
Працівників ПЕК та ІТ автоматично забронюють від мобілізації
Уряд виділив 1,5 млрд гривень для відновлення Трипільської та Зміївської ТЕС
РФ почала наступ раніше запланованих термінів і розширила зону боїв майже на 70 км, – Сирський