Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

"Донька не впізнала мене після поранення": Для 32-х поранених воїнів міжнародні лікарі провели в Україні реконструктивні операції на обличчі

Одним із пацієнтів став 29-річний захисник, який отримав тяжке поранення на Донецькому напрямку
Міжнародні лікарі під час операцій воїнам ЗСУ. Фото надані БФ "Пацієнти України" для UWN
Джерело: відкриті джерела

Команда медиків з Канади, Сполучених Штатів Америки й України провела реконструктивні операції на обличчі та шиї 32-х поранених українців. Більшість захисників мали комбіновані поранення. Загалом спеціалісти провели 88 хірургічних втручань під час третьої міжнародної місії Face the Future Ukraine, яка відбулася в Івано-Франківську, розповіли UWN у БФ "Пацієнти України".

Одним із пацієнтів міжнародної місії став 29-річний Олексій. Захисник отримав тяжке поранення на Донецькому напрямку. Під час штурму ворожих позицій потрапив під мінометний обстріл – в кількох метрах розірвалася міна.

Побратим бійця загинув, а Олексію сильно уразило обличчя та руку. Перші п'ять днів пробув у комі, а потім декілька місяців не міг говорити та їсти.

"Донька не впізнала мене після поранення. Мрію, щоб лікарі повернули мені моє обличчя", – ділився військовий перед операцією.

У захисника були повністю розірвані ніс, підборіддя та губа. Крім того, уламки знищили частину кісток, але лікарі змогли "зібрати" обличчя пораненого воїна.

Саме над відновленням втраченої частини носа працювали медики місії.

"Провели Олексію чотиригодинну операцію, під час якої взяли хрящ з ребра та використали його для реконструкції спинки носа. Також зробили пересадку шкіри з лоба на ніс і прибрали шрам, який перетинав обличчя чоловіка. Остаточний результат буде через пів року", – зазначила директор місії Face the Future Ukraine Ентоні Брісет. 

Новини за темою: "Ми вміємо воювати, вміємо йти до цілі, але якщо ветеран сам, то не буде толку". Історія військового, який відкрив власний медичний центр

Найтяжчі випадки поранень – у бійців з України

Міжнародні лікарі говорять, що кожен рік проводять реконструктивні місії у різних куточках світу. Однак саме в Україні зустрічаються з найтяжчими випадками.

"Жоден хірург не стикався з подібними пораненнями, якщо він не був у зоні воєнних дій. Збираємося повертатися в Україну знову, щоб допомогти відновити обличчя якомога більшій кількості військових. Усі вони, безумовно, герої, які стоять за свободу свого народу", – пояснив засновник Face the Future Foundation Пітер Адамсон.

Виконати складні реконструктивні операції цього разу в Україну приїхали 15 спеціалістів з Канади та США. Це реконструктивні й пластичні хірурги, окулопласт, анестезіолог, медичні сестри. 

За словами керівниці місії з українського боку Наталії Комашко, підготовка до складних операцій почалася задовго до приїзду закордонних медиків в Україну.

Зокрема, впродовж останніх пів року вітчизняним лікарям довелося оглянути понад сотню пацієнтів, щоб надалі спланувати операції, підібрати спеціалістів, розробити частині пацієнтів індивідуальні імпланти.

"Багато з операцій вперше виконували в обласній лікарні Івано-Франківська. Під час цих місій ми не тільки повертаємо здоровʼя нашим військовим, а ще й переймаємо досвід в іноземних колег. І починаємо самостійно робити нові хірургічні втручання", – наголосила Комашко.

Новини за темою: Україна формує нову ветеранську політику, вже є п'ять ключових елементів, – Шмигаль

Реабілітація воїнів ЗСУ

Після лікування в госпіталі військовослужбовці стикаються з проблемою відновлення своєї функціональності. Фізична реабілітація військовослужбовців після поранень потребує тривалого часу, який може тривати від одного-двох до п'яти-шести місяців і більше.

Реабілітаційне лікування спрямоване на відновлення організму після завершення гострого періоду та часто дозволяє уникнути первинної інвалідності чи перешкодити подальшому погіршенню стану.

Більшість сучасних ребцентрів для військових діють на базі госпіталів і лікарень. Є у Львові, Луцьку, Києві, Черкасах, Миколаєві та інших містах України. Завдяки допомозі експертів та волонтерів з-за кордону в сучасних центрах встановили новітні системи реабілітації – ерготерапії (відновлення втрачених рухових навичок у побуті), кінезотерапії (метод лікування рухом та навантаженнями), зали ЛФК з тренажерами та інші.

Варто додати, що наприкінці минулого року Шевченківська РДА Києва підписала з КП "Старт" меморандум про співпрацю, де військові після операцій отримують безплатно реабілітацію. Очільник Шевченківської РДА Олександр Поповцев в ефірі UWN розповів, що за 2023 рік понад 200 військових безкоштовно пройшли фізичну реабілітацію на базі цього реабілітаційного центру.

А міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко заявляв, що в українській системі охорони здоров'я функціонуватимуть шість монопрофільних реабілітаційних закладів, які зосереджені на певні види травм. За словами очільника МОЗ, зокрема, в Клевані Рівненської області нині функціонує заклад, який спеціалізується на спінальних травмах.

Читайте також:
Здоров'я – база, естетика – похідне. Пластичний хірург Дмитро Слоссер розповів про роботу під час війни та останні тенденції в галузі
Вперше в Україні запустили "Портал Захисників та Захисниць"
Від слів до профільних центрів: Наскільки в областях готові допомогти захисникам пройти реабілітацію та повернутися до життя
У Харкові збудують підземні операційні та реанімаційні приміщення