Втрати росіян: 6 2 3 9 9 0 (+1270)
USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95

Бив і принижував курсантів понад рік: Викладача Академії сухопутніх військ у Львові відправили під варту

Одного з курсантів викладач змусив їсти цигарки перед іншими, бо той спізнився на шикування через куріння
Під час затримання викладача
Джерело: ДБР

Державне бюро розслідувань повідомило про підозру начальнику навчального курсу одного з факультетів Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного. Офіцер понад рік бив та принижував курсантів, намагаючись "навчити" їх дисципліни та порядку, інформують у пресслужбі Державного бюро розслідувань.

За даними слідства, все це відбувалося на території академії у Львові та в казармах в одному із сіл області. А про такі "виховні методи" стало відомо лише у березні цього року. Тоді ж і зареєстрували кримінальне провадження.

"Наразі задокументували застосування сили щодо чотирьох курсантів, яких викладач бив по голові та в різні частини тіла. І завдавав ударів не лише руками, а й прикладом зброї та ременем. Невдоволення офіцера могли викликати недбало складені речі або помилки в журналі", – йдеться в повідомленні.

До того ж одного з курсантів змусив їсти цигарки перед іншими, бо той спізнився на шикування через куріння. Тож "педагог" вирішив провчити студента, змусивши жувати кілька цигарок.

У ДБР також додали, що незадовго до повідомлення про підозру фігуранта перевели на іншу посаду в одну з військових частин на Львівщині. Нині офіцеру повідомлено про підозру у застосуванні військовою службовою особою насильства щодо підлеглого, вчиненого в умовах воєнного стану.

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років. Крім того, суд обрав підозрюваному запобіжний захід – тримання під вартою з можливістю внесення застави у сумі 908,4 тис. гривень.

Що відомо про викладача?

З власних джерел ZAXID.NET стало відомо, що йдеться про Артура Антонова. 

Як вказано у матеріалах справи, які є у розпорядженні ZAXID.NET, уродженець Львівської області, який зараз є заступником командира механізованої роти однієї з військових частин, обвинувачується у перевищенні влади чи службових повноважень. Майор неодноразово бив своїх підлеглих на території академії.

Разом з тим у пресслужбі військової академії ZAXID.NET уточнили, що 26 квітня 2024 року майора перевели з навчального закладу для проходження служби до однієї з бойових бригад ЗСУ.

"До цього після встановлення керівництвом Національної академії фактів можливої протиправної діяльності цього військовослужбовця, його було усунуто з посади та перепризначено на іншу посаду, яка не передбачає роботу з підлеглим особовим складом. Керівництво академії сприяє правоохоронним органам. Вважаємо неприпустимими будь-які протиправні дії з боку військових посадових осіб щодо підлеглих і очікуємо на об’єктивне розслідування та справедливе рішення суду", – зазначили в коментарі.

Раніше ми писали, що правоохоронці заявили про викриття керівників Рівненського обласного та районного територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (військкоматів), які побили військового та знущалися з нього.

Також упродовж 2022–2023 років територіальні слідчі підрозділи та підрозділи дізнання ГУНП в областях розпочали 196 кримінальних проваджень за фактами вбивства військовослужбовців цивільними, спричинення їм тілесних ушкоджень, розбою, хуліганства, погрози та насильства щодо службової особи чи громадянина, який виконує громадянський обов’язок.

Читайте також:
Латвія на початку 2025 року має намір провести міжнародний саміт "Коаліції дронів"
Португалія закликає ЄС почати підготовку до вступу України
Україна здобула два золота з дзюдо на Паралімпіаді-2024
У Києві зловмисники намагалися проникнути на об'єкт Міноборони