Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Знос залізничного транспорту приміського сполучення складає понад 90%, – директор філії

Водночас збитки від приміських пасажирських перевезень за минулий рік склали майже 7,6 мільярда гривень
Приміська електричка. Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Парк залізничного транспорту приміського сполучення в Україні нині зносився на понад 90%. Про це розповів в інтерв'ю профільному виданню Rail.insider. директор філії "Приміська пасажирська компанія" АО "Укрзалізниця" Олександр Болдов.

Очільник філії каже, що згідно із законом про залізничний транспорт місцеві органи влади можуть брати участь у фінансуванні і закупівлі нового рухомого складу. Але наразі таких прикладів немає.

А торік "Укрзалізниці" компенсували менше ніж половину витрат на пільгові перевезення пасажирів у приміському сполученні. 

"Ми не отримали кошти, які б могли витратити на ремонт і модернізацію рухомого складу, на безбар’єрні платформи, на додатковий комфорт всередині поїздів... Тому доводиться знаходити можливості робити це самим, але вони у нас небезмежні. Знос парку – понад 90%. Капітально ремонтуємо і модернізуємо поїзди, але рано чи пізно рухомий склад досягне того терміну служби, після якого експлуатація буде заборонена навіть з проведенням модернізацій і ремонтів", – сказав Болдов.

Водночас додав, що вже вдалося модернізувати третій електропоїзд постійного струму з початку 2024 року – цього разу для потреб Придніпровської залізниці.

У філії планують, щоб модернізовані поїзди курсували там, де є попит і багато пасажирів.

Збитки від приміських пасажирських перевезень

Болдов також повідомив і про збитки від цих перевезень, які за минулий рік склали майже 7,6 млрд гривень.

"Наша мета – заощадити близько 1 млрд гривень шляхом оптимізації, уніфікації, стандартизації ремонтної та експлуатаційної роботи, але не через підвищення тарифів. Навіть платного пасажира ми веземо собі у збиток. Перший крок зі збільшення доходів – підвищення тарифів. Але чи готовий на це пасажир: платити не 20, а умовно 120 гривень? Я думаю, що ні. До того ж через подорожчання ми втратимо того, хто платив нам 20 гривень. Тож нам треба йти іншим шляхом – зменшувати витрати", – пояснив керівник компанії.

У прогнозах – зменшити загальні збитки у приміських перевезеннях на 10–15%. А ось збільшувати доходи, говорить Болдов, планують шляхом залучення додаткових пасажирських потоків.

"Проєкти City Express, де на маршрутах курсують модернізовані на потужностях УЗ електропоїзди, – інклюзивні, зі сповивальними столиками, кріпленнями для велосипедів, зарядками для смартфонів тощо – приваблюють пасажирів з альтернативних видів транспорту і дозволяють нам постійно нарощувати власний пасажиропотік. Відповідно, це дає компанії додатковий дохід з мінімальним збільшенням витрат", – зазначив посадовець.

Крім того, такий проєкт є показовим для місцевих органів влади в частині можливості кооперації з "Укрзалізницею" для організації перевезення за зручним розкладом. А це збільшує економічну і туристичну активність в регіоні, вважає Болдов.

Новини за темою: У січні УЗ показала рекорд у вантажоперевезеннях від початку великої війни: 53% вантажів пішло на експорт

Що відомо про філію?

Окрема філія, що опікуватиметься приміськими перевезеннями, була створена УЗ наприкінці 2023 року. Концентрація в межах однієї структури дасть можливість краще аналізувати та планувати витрати, розподіляти фінансування.

Приміські перевезення – соціальні, тобто перевозять не тільки людей, які їдуть з роботи чи на роботу і підтримують економіку країни. Є 17 категорій пільговиків. І саме пільговики складають 47% всіх пасажирів, яких "Укрзалізниця" перевезла в приміському сполученні. Торік УЗ в день перевозила до 115 тисяч пасажирів.

До 2016 року компенсацію за перевезення пільговиків "Укрзалізниці" платила держава. Далі видатки мали б компенсувати з місцевих бюджетів, але повноцінно цього не відбувається. Тому майже все фінансове навантаження з виконання цих перевезень лягає на "Укрзалізницю".

Новини за темою: Від початку широкомасштабного вторгнення евакуаційні поїзди "Укрзалізниці" евакуювали понад 4 млн громадян

Раніше ми повідомляли, що за 2023 рік в УЗ ввели в експлуатацію 37 вагонів, зокрема для пасажирів з інвалідністю в кріслі колісному.

Компанія й у 2024-му продовжує модернізувати потяги з урахуванням потреб маломобільних верств населення, розповідали UWN в пресслужбі "Укрзалізниці". В усіх електропоїздах, що пройшли модернізацію, передбачені пандуси, місця для користувачів крісел колісних, зручні сидіння, системи звукового та візуального оповіщення пасажирів, кріплення для велосипедів. 

Читайте також:
Торік 40% держкомпаній були збитковими, – Опендатабот
Збитків на понад один мільярд доларів завдали українській енергетиці останні масовані атаки росіян
Уряд продовжив бронювання від мобілізації для залізничників
Росія вже завдала шкоди українському навколишньому середовищу на 2,4 трлн гривень, – Міндовкілля