Втрати орків: 4 6 8 7 2 0 (+1250)
USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00

Зеленський підтримав петицію щодо відновлення декларування статків посадовців

Тепер за відновлення декларування має проголосувати Рада
Джерело: Офіс Президента

Президент України Володимир Зеленський підтримав петицію про відновлення декларування статків посадовців і депутатів. Адже декларації припинили подавати з початку повномасштабного вторгнення. 

"Поки українські воїни віддають життя за Батьківщину, серед чиновників лишаються ті, хто дозволяє собі займатися корупцію. Під час війни держава має швидко виявляти та карати таких осіб. Як це сталося із затриманим НАБУ і, як наслідок, звільненим заступником міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України та багатьма іншими чиновниками, які стали фігурантами антикорупційних розслідувань за останній час", – йдеться в тексті петиції.

Зазначається, що свого часу запровадження електронного декларування публічних службовців стало одним із найбільших успіхів антикорупційних реформ в Україні. Завдяки цьому антикорупційні органи та громадськість змогли виявити десятки службовців із незаконно набутими статками.

"Втім, з березня 2022 року публічні службовці в Україні звільнені від обов’язку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. Поки минає перший місяць 2023 року, публічні службовці не подали майнові декларації навіть за 2021 рік. Наразі це рішення є необґрунтованим. Адже для переважної більшості публічних службовців немає об’єктивних перешкод для подання декларацій: вони не перебувають на лінії фронту, боронячи державу, й мають змогу заповнити інформацію про свої доходи і статки", – додає ініціатор.

Глава фракції "Слуга народу" Давид Арахамія повідомив, що законопроєкту №8071, який відновлює подання та перевірки електронних декларацій, уже включено до порядку денного дев’ятої сесії Верховної Ради. Та створено робочу групу, щоб якнайшвидше забезпечити його ухвалення.

Напередодні на підтримку проєкту закону виступили посли G7.

"Дякую всім за активну громадянську позицію та небайдужість у питанні удосконалення антикорупційного законодавства України в умовах воєнного стану", – зазначив президент у відповіді на петицію.

Що передувало

В Україні на час воєнного стану посадовцям дозволили за власним бажанням подавати електронні декларації. Однак виявилось, що чим вищий рівень корупційних ризиків у діяльності чиновника, тим рідше він подає декларації. Зокрема, лише 28 нардепів вирішили подати е-декларацію.

Також декларації за 2021 рік подали лише два працівники Офісу президента України, один високопосадовець Офісу генпрокурора і аж один міністр.

Загалом в Україні нараховується понад 700 тисяч декларантів, а декларації подали приблизно 500 тисяч.

Читайте також:
Зеленський звільнив Майбоженка з посади голови Броварської РДА
Має конкретний план: Росія хоче зірвати Саміт миру
Допомога Україні та Саміт миру: Зеленський зідзвонився з Байденом
Нові безпекові угоди Україна може підписати вже у травні – червні, – Зеленський