USD
НБУ
39.40
Готівка
39.70
EUR
НБУ
41.97
Готівка
42.85
Втрати орків: 4 5 4 4 2 0 (+770)
USD
НБУ
39.40
Готівка
39.70
EUR
НБУ
41.97
Готівка
42.85

Лише 28 народних депутатів та один міністр подали електронні декларації за 2021 рік

Загалом найбільше декларацій подали чиновники на посадах, не повʼязаних з високими корупційними ризиками
е-декларації

Е-декларації

Джерело: відкриті джерела

В Україні на час воєнного стану посадовцям дозволили за власним бажанням подавати електронні декларації. Однак виявилось, що чим вищий рівень корупційних ризиків у діяльності чиновника, тим рідше він подає декларації. Зокрема, лише 28 нардепів вирішили подати е-декларацію, розповів голова НАЗК Олександр Новіков в ефірі телемарафону.

"Найбільший відсоток поданих декларацій якраз посадовцями, які обіймають посади, не пов’язані з високими корупційними ризиками. Це службовці органів самоврядування, працівники державних підприємств. На жаль, найменше подано декларацій народними депутатами України – всього 28 депутатів подали декларації. Чим вище рівень корупційних ризиків у діяльності особи, тим менше подано декларацій", – розповів Новіков.

Також декларації за 2021 рік подали лише два працівники Офісу президента України, один високопосадовець Офісу генпрокурора і аж один міністр.

Загалом в Україні нараховується понад 700 тисяч декларантів, а декларації подали приблизно 500 тисяч.

Очільник НАЗК сподівається, що е-декларування відновлять найближчим часом, оскільки це вимога і суспільства і громадських організацій і міжнародних партнерів.

"Як я вже казав, це критично важливо для збільшення військової допомоги України з боку наших європейських і американських союзників. Більше того, голова президентської фракції Давід Арахамія ще в жовтні зареєстрував відповідний законопроєкт, і антикорупційний комітет парламенту рекомендував ще в жовтні кілька місяців тому парламенту прийняти відповідний закон", – зазначив він.

Додамо, в Україні електронне декларування призупинили після початку російського вторгнення. Також закрили реєстр декларацій. Однак після гучних корупційних скандалів активісти вимагають повернути е-декларування – відповідна петиція на сайті президента вже набрала понад 25 тисяч голосів.

Тоді в НАЗК заявили, що на розгляді у парламенті вже перебуває законопроєкт про відновлення електронного декларування. Однак він має певні зміни, оскільки враховує особливості умов воєнного стану. 

"Багато декларантів втратили майно чи документи. Тому ми передбачили в законопроєкті, що декларант звільняється від відповідальності за  невнесення інформації в декларацію, якщо це обумовлено воєнним станом", – зазначив керівник управління проведення повних перевірок НАЗК Андрій Пасічник.

При цьому він наголосив, що навесні минулого року відтермінування подання декларацій стало обґрунтованим кроком, оскільки на початку повномасштабного вторгнення неможливо було це зробити якісно та вчасно. Тоді НАЗК виступило одним з ініціаторів відстрочки декларування. Зараз ситуація змінилася, і питання його повернення стало надзвичайно актуальним. 

Втім, про повернення е-декларування говорять і посли країн "Великої сімки".

"Ефективні антикорупційні механізми є ключовими для стійкості України під час війни та в період післявоєнної відбудови. Посли G7 сподіваються на швидке відновлення українським парламентом системи електронного декларування", – уточнили там.

Посли вважають, що це дозволить запобігти корупції та зміцнить довіру громадян до влади.

Читайте також:
Тенденція до зниження: Яку кількість декларацій подали чиновники за час повномасштабного вторгнення? Тенденція до зниження: Яку кількість декларацій подали чиновники за час повномасштабного вторгнення?
Кличко задекларував 1 млн гривень доходів за 2023 рік Кличко задекларував 1 млн гривень доходів за 2023 рік
Доходи родини Зеленського у 2023 році склали 12,423 млн гривень, – декларація Доходи родини Зеленського у 2023 році склали 12,423 млн гривень, – декларація
"Собака-погризяка" та ВАЗ за 66 мільйонів: В Опендатабот розповіли про помилки та курйози в деклараціях чиновників